Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Järvimaisema

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialueen ensimmäinen paikallissopimus on syntynyt

9.11.2022

Keski-Suomen hyvinvointialue ja henkilöstöjärjestöt ovat sopineet hyvinvointialueen ensimmäisestä paikallissopimuksesta. Ensimmäisenä neuvotteluissa valmistui työaikapankkisopimus.

Keski-Suomen hyvinvointialueella käytiin tiistaina ensimmäinen paikallisneuvottelu. Paikallisneuvottelut ovat foorumi, jolla neuvotellaan koko hyvinvointialuetta koskevia paikallisia sopimuksia. Paikalliset sopimukset liittyvät esimerkiksi työajan järjestämiseen ja palkkauskysymyksiin, joihin sovitaan virka- ja työehtosopimuksista poikkeavia ehtoja.

Paikallisneuvottelujen osapuolia ovat työnantaja ja ammattijärjestöt. Neuvottelijoina toimivat hyvinvointialueen ja ammattijärjestöjen valtuuttamat neuvottelijat.

Vapaaehtoinen työaikapankki mahdolliseksi Titania-käyttäjille

Työaikapankilla tarkoitetaan vapaaehtoisuuteen perustuvaa järjestelmää, jossa vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia voi lainata tai säästää pidettäväksi vapaana pidemmällä aikavälillä. Nyt sovittu työaikapankki koskee Titania-työvuorosuunnittelun piirissä olevia KVTES-, SOTE- ja TS-sopimusaloille kuuluvia. Sopimus tulee käyttöön myös mahdollisen, myöhemmin voimaan tulevan HYVTES:n piirissä. Nyt sovittu työaikapankki ei ole käytössä lääkärisopimuksen piiriin kuuluvilla.

Työntekijä voi halutessaan liittyä työaikapankkiin ja sopia, että vaikkapa iltatyökorvaukset kirjautuvat pankkiin aikana. Pankkiin kertyviä tunteja voi pitää työntekijän ja työnantajan kanssa sopien vapaana myöhemmin. Pankista voi myös lainata. Työaikapankin enimmäissaldo on 50 tuntia, ja pankista voi lainata enimmillään 24 tuntia.

– Kaikki neuvotteluihin osallistuneet ammattijärjestöt pitävät tärkeänä työaikapankin henkilöstölle tarjoamaa mahdollisuutta työajan joustoihin. Työaikapankki laajenee 9.1.2023 koko hyvinvointialueelle, jolloin sen piiriin on mahdollisuus päästä kolminkertaisella määrällä henkilöstöä nykytilanteeseen verrattuna, eli lähes 7000 työntekijää, kertoi Jukon neuvottelija, pääluottamusmies Heljä Siitari

Aiemmat työaikapankit lakkaavat ja saldot nollataan

Luovuttavien organisaatioiden nykyiset työaikapankkijärjestelmät ovat päättymässä viimeistään 31.12.2022. Jo aiemmin hyvinvointialue on antanut suosituksen tavoitella ns. nollasaldoa ennen vuoden vaihdetta – kuitenkin toiminnalliset tarpeet huomioiden. Kun nyt on vahvistunut nykyisten pankkisopimusten päättyminen, on tämä pyrkimys erityisen tärkeä. Mikäli työaikapankin päättyessä pankissa on miinus- tai plussaldoa, se peritään työntekijältä tai maksetaan hänelle organisaatiokohtaisten aikataulujen mukaisesti. Hyvinvointialue ja luovuttavat organisaatiot tiedottavat nykyisten sopimusten päättymiseen liittyvistä käytännöistä tarkemmin erikseen.

Keski-Suomen hyvinvointialueen Työaikapankkisopimus tulee voimaan 9.1.2022. Käytännössä sopimus hyväksytään 11.11. jälkeen, kun kunta- ja hyvinvointialan pääsopimus tulee voimaan. Olennainen osa työaikapankin käyttöönottoa ovat työyksiköissä käsiteltävät pelisäännöt. Paikallista sopimusta valmistellut neuvotteluryhmä on laatinut myös erillisohjeen työaikapankista työyksiköiden tueksi.

– Työnantajapuolella työaikapankki nähdään tärkeänä alkuna yhteistoiminnalle paikallisessa sopimisessa. Sillä varmistetaan veto- ja pitovoimatekijöitämme ja sovitellaan nimenomaan Keski-Suomeen parhaiten soveltuvia käytänteitä. Työnantajan ja henkilöstön edustajien neuvottelut ovat edenneet sujuvasti ja jatkuvat seuraavien aiheiden parissa jo tänä syksynä ja varmasti vuoden vaihteen jälkeenkin, totesi neuvottelujen puheenjohtaja, HR-valmistelija Marjut Nieminen.

Ensimmäisen paikallissopimuksen neuvottelijat

Työnantajan edustajat:

Marjut Nieminen              puheenjohtaja, hyvinvointialueen HR-valmistelija, neuvottelija

Riitta Hallberg                   hyvinvointialueen HR-vastuuvalmistelija, neuvottelija

Työnantajan asiantuntijat:

Janne Särkioja                      HR Senior Partner, pöytäkirjanpitäjä

 

Ammattijärjestön edustajat:

JAU/JHL     

                      Neuvottelija                       plm Joni Leppänen

                      Neuvottelija                       plm Katri Asp-Dalfidan

JAU/Jyty    

                      Neuvottelija                       plm Tiina Sorri

                      Neuvottelija                       plm Eija Hiljanen

                      Varaneuvottelija                plm Piipe Onninen-Kokko

JUKO/SOTE, KVTES, TS

                      Neuvottelija                       plm Heljä Siitari

                      Neuvottelija                       plm Satu Kuukkanen

                      Neuvottelija                       plm Oskari Kivelä

SOTE ry./Super                

                      Neuvottelija                       plm Sari Puikkonen

                      Varaneuvottelija                plm Jaana Jörgensen

SOTE ry./Tehy

                      Neuvottelija                       plm Anne Puronaho

                      Neuvottelija                       plm Jaana Pollari

                      Neuvottelija                       plm Merja Kumpulainen