Hyppää pääsisältöön

Keski-Suomen hyvinvointialue saamassa lisärahoitusta ICT-valmisteluun valtionvarainministeriöltä

9.2.2022

ICT-jaosto kokouksessa 8.2. käsiteltiin kuntiin tehtäviä valtakirja- ja sopimuspyyntöjä sekä ICT-valmisteluun mahdollisesti saatavan lisärahoituksen tilannetta.

Kuntiin lähdössä pyyntö toimittaa valtakirjat Microsoft-sopimustietoja varten

Kokouksessa viimeisteltiin valtakirja, joka lähetetään lähipäivinä kuntiin. Valtakirjan tarkoituksena on mahdollistaa Keski-Suomen hyvinvointialueen ja sen alueella olevien kuntien, kuntayhtymien, liikelaitosten ja muiden sote-palveluita järjestävien ja tuottavien toimijoiden Microsoft-sopimusten ja lisenssitietojen keruu. Valtakirja mahdollistaa tietojen keruun, yhteiskäytön ja luovuttamisen hyvinvointialueen ja kuntien ICT-muutostyön suunnittelua ja toteutusta varten. 

ICT-valmistelun rahoitushaasteisiin tulossa näillä näkymin helpotusta

ICT-jaoston kokouksessa on pitkään puhuttanut huoli rahoituksen riittämättömyydestä tarvittaviin ICT-valmisteluihin. Jaosto on joutunut karsimaan runsaasti alkuperäisestä suunnitelmastaan ja punnitsemaan eri toimien kriittisyyttä.  

Jaoston näkemyksen mukaan rahoituksen puutteellisuus vaarantaa hyvinvointialueen käynnistymisen ja palveluiden häiriöttömän siirron. Mahdollisen lisärahoituksen epävarmuus on puolestaan estänyt hyvinvointialuetta käynnistämästä pakollisten muutostarpeiden suunnittelutyötä ja hankintoja. Jaoston mielestä avustusten jaossa tulee huomioida alueiden vaihtelevat lähtötilanteet. Keski-Suomessa lähtötilanne on hyvin sirpaleinen ICT:n osalta, mikä tuottaa enemmän työtä yhtenäistämisen näkökulmasta. Hyvinvointialue on viestinyt nämä huolenaiheet Valtionvarainministeriöön.

Tämänpäiväisessä kokouksessa todettiin, että Valtionvarainministeriö on valmistellut lisäbudjetin ja rahoituksen jakoon liittyvästä asetuksesta on kuulemistilaisuus kuluvalla viikolla. Keski-Suomeen on tulossa lisärahoitusta reilu 11 miljoonaa euroa asetuksen perusteluiden pohjalta. Rahaa käytetään hallinnon yleisvalmisteluun ja ICT-puolen tekemiseen. Summa ei kata kaikkea sitä, mitä alkupäisessä suunnitelmassa oli ajateltu toteutettavan, mutta se mahdollistaa osan tärkeistä toimenpiteistä. Lisärahoituksen lopullinen summa selvinnee lähiaikoina.

Kuntasopimusten valmistelu ja kuntapilotin suunnittelu

Kokouksessa käytiin läpi kuntasopimus, jolla sovitaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistamiseen liittyvän ICT-muutoshankkeen hallinnoinnista ja valtionavustuksen siirrosta. Sopimus lähetetään kuntiin allekirjoitettavaksi ja allekirjoitukset tarvitaan huhtikuun puoleen väliin.

Kokouksessa esiteltiin myös suunnitelma kuntapilotoinnin toteuttamiseksi vuoden 2022 aikana. Kuntapilotin tarkoituksena on edistää siirtymää kunnan ICT-infrasta ja järjestelmä hyvinvointialueen kokonaisuuteen. Kuntapilotteihin valikoituvat toimijat pyritään kiinnittämään helmikuun aikana.

Seuraavan kokouksen ajankohta

ICT-jaosto kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 22.2.2022. Kokoontumisia tullaan näillä näkymin jatkamaan kahden viikon välein kesään saakka, sillä käsiteltäviä asioita riittää runsaasti.