Hyppää pääsisältöön

Palvelemme pääsiäisenä 29.3.–1.4. viikonloppuaukioloaikojen mukaisesti. Kiireettömissä asioissa voit keskustella sairaanhoitajien kanssa chatissa myös pääsiäisenä joka päivä kello 10–16.

Lue lisää.
Lapsiperhe juttelee neuvolassa terveydenhoitajan kanssa.

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialue jakaa Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita lasten vanhemmille - jakelussa nyt uusi jodivalmiste

19.4.2023

Vastasyntyneiden ja alle kuukauden ikäisten lasten vanhemmat saavat jodivalmisteen mukaansa kotiutumisen yhteydessä. Muutoin alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmat saavat jodivalmisteen mukaansa neuvolasta normaalien neuvolakäyntien yhteydessä.

1.3.2023 julkaistua uutista on päivitetty 19.4.2023 uuden jodivalmisteen tietojen sekä lisätietojen antajien osalta.

Keski-Suomen hyvinvointialue jakaa alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti. Jakeluun otetaan nyt uusi myyntiluvallinen joditablettivalmiste kapseleiden tilalle. 

Jodivalmisteita jaetaan alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille lastenneuvolassa ja äitiysneuvolassa normaalien neuvolakäyntien yhteydessä. 

Kapselin tilalle joditabletti 

Alle 3-vuotiaille tarkoitettuja joditabletteja jaetaan 10 tabletin pakkauksessa kotona varastoitavaksi. Pakkaus sisältää pakkausselosteen, josta löytyy lääkkeen annostus ja antotapa. Tabletin voi jakaa neljään osaan ja siitä saadaan annos aivan pienimmillekin vauvoille. Jodivalmisteen käyttötarpeen tullessa, annos voidaan murskata jauheeksi tai sekoittaa veteen tai muuhun vastaavaan nesteeseen helpottamaan annostelua. Tabletin täydellinen hajoaminen voi kestää jopa 6 minuuttia. 

Taustalla WHO:n jodisuositus 

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti lokakuussa 2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin. 

STM:n ohjeistuksen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten vanhemmille.  Yli 3-vuotiaiden lasten, raskaana olevien ja alle 40-vuotiaiden henkilöiden joditabletit kotivaraksi perheet hankkivat itse apteekista. 
 
Lisätietoja: