Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Sote-ammattilaiset keskustelevat terveysasemalla.

Uutinen

Johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen kokonaisarviointi alkamassa  

8.11.2023

Hyvinvointialueen ensimmäinen toimintavuosi on pian takana - nyt on sopiva aika tarkastella organisaation toimintaa saatujen palautteiden pohjalta. Johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen tarkastelun kautta kehitetään hyvinvointialueen toimintaa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen kokonaisarvioinnissa selvitetään nykyisen johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen vahvuudet ja kehittämistarpeet. Lisäksi tavoitteena on tutkia kuinka hyvin johtamisjärjestelmä ja organisaatiorakenne tukevat hyvinvointialueen järjestämisen ja palvelutuotannon yhteen toimivuutta sekä näiden kautta esimerkiksi asukkaan näkökulmasta hoito- ja palveluketjujen yhteen toimivuutta. Arvioinnissa kartoitetaan myös, tukeeko nykyinen rakenne tuloksellista ja tavoitteellista esihenkilötyötä ja kuinka sitä voisi kehittää. Arviointi toteutetaan loppuvuoden 2023 ja vuoden 2024 aikana. 

-Hyvinvointialueemme on pian toiminut yhtenä organisaationa ensimmäisen toimintavuoden ja nyt on sopiva ja luonnollinen ajankohta tarkastella sen toimivuutta. Kiitos kaikista palautteista, ne ovat meille äärimmäisen tärkeitä ja toimivat pohjana hyvinvointialueemme toiminnan kehittämiselle ja tälle kokonaisarvioinnille, sanoo strategiajohtaja Anu Pihl Keski-Suomen hyvinvointialueelta. 

Palautteita on kerätty ja saatu muun muassa hyvinvointialuejohtaja Jan Tolletin kuntakierrokselta, Jyväskylän yliopiston ja hyvinvointialueen JyuWell - lähtötilannekartoituksesta, henkilöstöltä, luottamushenkilöiltä sekä hyvinvointialueen omien asiakas- ja asukaspalautejärjestelmien kautta.  

Saadun palautteen mukaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden koetaan osassa hyvinvointialuetta siiloutuneen ja myös näihin siiloutumisen syihin on tarkoitus kokonaisarvioinnissa paneutua. Monta siiloa on myös poistunut 26 organisaation yhdistyttyä.  Yhteistyö henkilöstön ja muiden toimijoiden välillä on palautteen mukaan lisääntynyt.  

-Kokoamme jo saadut palautteet yhteen ja analysoimme niitä yhdessä vastuualueidemme kanssa. Osa tulleesta palautteesta on jo voitu ottaa huomioon toimintaa kehittäessä, mutta osa vaatii vielä toimenpiteitä. Keräämme analyysin jälkeen vielä täydentävää palautetta henkilöstöltä joulukuussa, jatkaa Pihl. 

Aluehallitus merkitsi kokonaisarvioinnin tiedoksi kokouksessaan 7.11.2023. Arviointi etenee johtoa ja henkilöstöä osallistavalla prosessilla vaiheittain kevään ja syksyn 2024 aikana, ennen seuraavaa valtuustokautta. 

Yhteys strategiaan ja strategian toimeenpano-ohjelmaan 

Kokonaisarviointityö linkittyy hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelmiin. Esimerkiksi valmisteilla olevassa Uudistumisohjelmassa painopisteeksi on valikoitumassa uudistumista tukevan johtamisosaamisen vahvistaminen. Kokonaisarviointityö tukee myös ihmislähtöisten palvelujen ja sen sisältämän järjestämisen linjausten toimeenpanoa sekä tulevan henkilöstöohjelman lähijohtamisen kehittämistä. Osana tuottavuusohjelmaa ja vuoden 2024 talousarviovalmistelua on valmisteltu talouden sopeutustoimenpiteitä. Näissä toimenpiteissä on nostettu esiin johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen kokonaisarviointi vuoden 2024 aikana. 

Lisätietoja:  

  • Anu Pihl, strategiajohtaja, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi