Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Käsi ikäihmisen kädellä

Uutinen

Ikäihmisten perhehoitajien valmennus alkamassa hyvinvointialueella – vielä ehtii hakea mukaan

3.1.2024

Hyvinvointialue aloittaa tammikuussa ikäihmisten perhehoitajien valmennuksen. Tällä hetkellä pulaa on pitkäaikaisista perhehoitajista ja etenkin pohjoisessa Keski-Suomessa kotiin annettavan perhehoidon tekijöistä.

Muuallekin uusia perhehoitajia tarvitaan. 

Olisiko eteisessäsi tilaa ikääntyneen asiakkaan rollaattorille – tai kiinnostaisiko perhehoitajan tehtävä ikäihmisen kotona? Perhehoidossa ikääntyneen ihmisen hoiva ja huolenpito järjestetään joko perhehoitajan kodissa tai hoidettavan kotona. Perhehoitajia tarvitaan esimerkiksi omaishoitajien vapaapäivien mahdollistajiksi tai tukemaan ikäihmisen kotona asumista. 

Perhehoito voi olla osavuorokautista, lyhtyaikaista tai pitkäaikaista. Pitkäaikaisessa perhehoidossa ikäihminen muuttaa asumaan perhehoitajan kotiin yhdeksi perheenjäsenistä, ja hoito perustuu hyvinvointialueen kanssa tehtävään asiakaskohtaiseen toimeksiantosopimukseen.

Valmennukset antavat harkinta-aikaa ja eväitä 

Kaikki perhehoitajat valmennetaan tehtäväänsä. Perhehoitajalle järjestetään tehtävässään lisäksi tukea, ohjausta ja koulutusta. Perhehoitajille maksetaan palkkiota ja kulukorvausta. Hakuaika 23.1. alkavaan valmennukseen päättyy 15.1. 

Monella Keski-Suomen hyvinvointialueen nykyisistä perhehoitajista on hoitoalan tausta, mutta se ei ole edellytys perhehoitajana toimimiselle. Perhehoitajan läsnäolo ei korvaa kotihoidon ammattilaisen tekemää kotikäyntiä, jolla vaikkapa hoidetaan painehaavaa tai kontrolloidaan perussairauksien tilannetta ottamalla kokeita ja tekemällä mittauksia.

– Perhehoitajan kanssa asiakas saattaa ulkoilla, laittaa yhdessä ruokaa, lukea lehtiä tai vaikkapa katsella valokuvia. Toki perhehoitaja antaa tarvittavan tuen esimerkiksi asiakkaan siirtymisissä, ruokailuissa ja wc-käynneillä, kuvaa perhehoidon koordinaattori Merja Korpela

Uusien perhehoitajien valmennus alkaa tiistaina 23.1. Jyväskylässä. Perhehoitoliiton mallin mukaan toteutettava valmennus koostuu kahdeksasta lähitapaamisesta, jotka   toteutuvat iltaisin ja kestävät kolmen tuntia kerrallaan. Ennakkovalmennus jatkuu toukokuulle saakka.

– Maksuttomaan koulutukseen osallistuminen ei vielä sido osallistujaa aloittamaan perhehoitajana. Valmennuskertojen väleissä työstettävät kotitehtävät auttavat pohtimaan omaa elämänhistoriaa, nykytilannetta ja valmiuksia työn aloittamiselle. Jokainen tekee työtä oman persoonansa kautta. Yhteistyökykyä ja sosiaalisuutta tarvitaan sekä tietysti oman perheen hyväksyntää varsinkin niissä tilanteissa, joissa hoidettava muuttaa hoitajan perheeseen – silloinhan hoidettavan kautta tutustuu myös hoidettavan sukulaisiin, muistuttaa perhehoidon koordinaattori Taina Hämäläinen

Hakulomakkeen voi tilata koordinaattoreilta, jotka antavat mielellään myös lisätietoa.

Lisätietoja:

  • perhehoidon koordinaattori Taina Hämäläinen p. 044 4596160 taina.t.hamalainen@hyvaks.fi

•    perhehoidon koordinaattori Merja Korpela p. 050 4100982 merja.korpela@hyvaks.fi 

•    https://www.hyvaks.fi/palvelumme/perhehoito