Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutetut

Uutinen

Hyvinvointialuejohtajan valinta ja hyvinvointialuestrategia aluevaltuustossa 14.6.

10.6.2022

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston kokous on tiistaina 14.6. klo 16 alkaen hotelli Alexandrassa Jyväskylässä. Aluevaltuuston kokousta voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa hyvaks.fi/aluevaltuusto.

Aluevaltuuston on tarkoitus hyväksyä kokouksessaan hyvinvointialuestrategia. Esitetyssä strategiassa hyvinvointialueen visiona on se, että vuonna 2030 keskisuomalaisten kokemus omasta hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudestaan on maan kärkeä. Hyvinvointialueesta halutaan myös vetovoimainen asukkaiden, henkilöstön ja yritysten näkökulmasta.

Vision toteutumiseksi strategian tavoitteina ovat, että keskisuomalaisten kokemus omasta hyvinvoinnistaan, terveydestään ja turvallisuudestaan vahvistuu, keskisuomalaisten hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat, palveluiden yhdenvertaisuus, saatavuus ja saavutettavuus paranevat ja että toiminnan vaikuttavuus ja kustannustehokkuus vahvistuvat.

Tavoiteisiin tähdätään kuuden strategisen menestystekijän kautta, joita ovat ihmislähtöiset palvelut, hyvinvoiva henkilöstö, tiedon systemaattinen hyödyntäminen, kumppanuudet, osallistuvat asukkaat ja ennaltaehkäisevät palvelut sekä toiminnan kehittäminen ja uudistaminen.

Hyvinvointialueen toiminnan tarkoituksena eli missiona on se, että se edistää hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta Keski-Suomessa vaikuttavasti ja laajalla yhteistyöllä.

Hyvinvointialueen arvoina, joihin toiminta perustuu, ovat ihmislähtöinen ja yhdenvertainen kohtaaminen, avoin yhteistyö sekä luotettavuus ja vastuullisuus myös tuleville sukupolville.

Hyvinvointialueen organisoituminen perustuu strategiaan

Hyvinvointialueen organisaation toimintamalli tukeutuu työn alla olevaan hyvinvointialuestrategiaan. Sen lähtökohtana ovat ihmislähtöisyys sekä hyvinvointialueen monitahoinen rooli alueellisena, kansallisena sekä kansainvälisenä toimijana.  Ihmislähtöisyyden toteutumista tukee vahvan järjestämisen roolin tunnistaminen osana hyvinvointialueen johtamista, päätöksentekoa ja organisoitumista.

Esityksen mukaan hyvinvointialuejohtaja johtaa hyvinvointialuekonsernin toimintaa, taloutta ja hallintoa kokonaisuutena ja vastaa mm. strategian tavoitteiden saavuttamisesta sekä tarvittavasta yhteistyöstä alueellisten ja kansallisten toimijoiden kanssa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen organisaation on tarkoitus jakautua kolmeen toimialaan, jotka ovat Konsernipalvelut, Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä Pelastustoimi. Toimialat tukevat hyvinvointialuejohtajaa ja konsernin johtamista asetettujen tavoitteiden ja strategian mukaisesti. Toimialat jakautuvat edelleen vastuualueisiin. Konsernipalvelut jakautuisivat kolmeen vastuualueeseen: Strateginen kehittäminen ja järjestäminen, Johtamisen tukipalvelut sekä Palvelutuotannon tukipalvelut.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelutuotanto jakautuisi neljään tuotannon vastuualueeseen: Lasten, nuorten ja perheiden palvelut, Koti- ja asumispalvelut, Laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus ja Sairaalapalvelut. Tuotannon vastuualueet jakautuvat palvelualueisiin, palvelualueet palveluyksiköihin ja palveluyksiköt edelleen toimipisteisiin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotanto organisoituu edellä mainitun rakenteen mukaisesti siten, että organisoituminen ottaa huomioon uudistuksen palvelujen integraatiotavoitteet, palveluiden jatkuvuuden turvaamisen sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmien mahdollistamat toimintamallit.

Pelastustoimen toimiala muodostuisi Keski-Suomen pelastuslaitoksesta, joka on yhtenä vastuualueena pelastuslain mukaisena tuotanto-organisaationa. Pelastuslaitos -vastuualue jakautuu palvelualueisiin, palvelualueet jakautuvat edelleen palveluyksiköihin ja toimipisteisiin.

Henkilöstöorganisaation rakenne vaikuttaa ICT-, talous- ja henkilöstövalmisteluun mm. järjestelmien rakentamisen sekä talouden rakenteiden osalta. Nämä valmistelutehtävät ovat aikataulukriittisiä järjestämisvastuun ja liikkeenluovutuksen toteutuksen näkökulmasta. Hyvinvointialueen johtamiseen liittyvät rekrytoinnit tulee myös laittaa liikkeelle ennen kesälomakautta, jotta henkilöstöorganisaatioon liittyvä johtaminen, johtamisjärjestelmät, toimivallat ja henkilöstön sijoittuminen pystytään kuvaamaan ja kirjaamaan hallintosääntöön hyvissä ajoin ennen järjestämisen vastuun siirtoa. Tällä turvataan palveluiden jatkuvuus ja henkilöstöasioiden sujuva siirto ja näiden toimiminen heti vuodenvaihteen jälkeen.

Aluevaltuustolle esitetään, että se hyväksyy Keski-Suomen hyvinvointialueen henkilöstöorganisoitumisen toimiala- ja vastuualuetason. Palvelutuotannon organisaatiotasot ovat vastuualueen alla palvelualue, palveluyksikkö ja toimipiste. Näiden sisältö tarkentuu jatkovalmistelussa. Konsernihallinnossa vastuualueiden alla on palvelualuetaso, jonka sisältö tarkentuu jatkovalmistelussa.  Professiovastuiden rooli ja sijoittuminen tarkastellaan tuotanto-organisaation jatkovalmistelussa.

Myös hallintosääntöön on tarkoitus tehdä organisoitumisen edellyttämät lisäykset. Lisäksi ylimmän viranhaltijajohdon henkilövalinnoissa on tarkoitus noudattaa ns. "yhden yli" -periaatetta.

Aluevaltuusto valitsee hyvinvointialuejohtajan

Aluehallitus on valmistellut hyvinvointialuejohtajan valintaa useissa kokouksissa. Kaikkiaan kuusi hakijaa on haastateltu ja he ovat tehneet kirjallisia tehtäviä. Valmistelun perusteella Mikko Komulainen ja Jan-Johannes Tollet täyttävät hyvinvointialuejohtajalta vaaditut osaamisen edellytykset ja vastaavat hakuilmoituksessa esitettyihin johtajuutta ja johtamispersonaa koskeviin kriteereihin, tosin erilaisin painotuksin.

Kahdesta kärkihakijasta eli Komulaisesta ja Tolletista on tehty myös henkilöarvioinnit sekä saatu suosittelijoiden arviot. Hallituksen iltakoulussa 24.5. käydyn keskustelun perusteella molemmille hakijoille löytyi hallituksessa kannatusta.

Tulevalta hyvinvointialuejohtajalta odotetaan muun muassa yhdistävää johtajuutta eli kykyä nivoa koko Keski-Suomen kehittämispotentiaalia ja tahtotilaa yhteen, jotta Keski-Suomen hyvinvointialueesta tulisi yksi ihmislähtöisimmistä.

Aluevaltuustolle esitetään, että se päättää suorittaa hyvinvointialueen virkavaalin ja täyttää hyvinvointialejohtajan viran kuuden vuoden määräajaksi. Lisäksi aluevaltuustolle esitetään, että hyvinvointialuejohtajan valinta on ehdollinen siihen asti, kunnes valittu on esittänyt terveydentilastaan hyväksyttävän todistuksen. Lisäksi virkaa täytettäessä käytetään kuuden kuukauden koeaikaa ja palkkauksesta sovitaan valituksi tulleen kanssa tehtävässä johtajasopimuksessa.

Aluevaltuuston kokous on seurattavissa suorana lähetyksenä hyvinvointialueen verkkosivuilla päätöksenteko-osiossa. Yleisö voi seurata kokousta myös paikan päällä hotelli Alexandrassa (Hannikaisenkatu 35, Jyväskylä) tätä tarkoitusta varten osoitetussa tilassa.

Esityslista ja pöytäkirja

Esityslista on osoitteessa hyvaks.fi/aluevaltuusto (suora linkki).

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja julkaistaan Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivulla osoitteessa www.hyvaks.fi heti sen jälkeen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Pöytäkirja valitusosoituksineen pidetään yleisesti nähtävänä osoitteessa www.hyvaks.fi maanantaina 20.6.2022.