Hyppää pääsisältöön

Hallintosäännön eteneminen ja siirtoasiakirjat puhuttivat henkilöstöjaostoa

9.2.2022

Henkilöstöjaoston 2.2. pidetyn kokouksen alussa Pauliina Mäenpää esitteli Keski-Suomen hyvinvointialueen hallintosäännön valmistelua, joka etenee kolmessa vaiheessa.

Ykkösvaiheessa laaditaan säännökset, jotka tarvitaan hyvinvointialueen toiminnan käynnistämiseen. Vaikka muutosten valmistelukin vaatii toimivaltaa, valmistelun ensivaihe ei kata kaikkia päätöksenteon tasoja.

Aluksi keskitytään johtamiseen ja toimielinorganisaatioon, muun muassa aluevaltuuston toiminnan ja kokousten askelmerkkeihin sekä luottamushenkilöiden etuuksien perusteista ja vaikuttamistoimielimistä sopimiseen. Yksi tärkeimmistä asioista on hyvinvointialueen johtajan viran auki saaminen. Hyvinvointialueen johtaja toimii aluehallitukseen tuotavien asioiden esittelijänä.

Henkilöstöä ehkä eniten kiinnostavat asiat esille kakkos- ja kolmosvaiheissa

Hallintosääntövalmistelun kakkosvaihe on aluevaltuuston hyväksyttävänä tämänhetkisen suunnitelman mukaan kesäkuussa, kun kevään strategiaprosessi on valmistunut. Kevätkuukausina painottuu palveluiden järjestämisen näkökulma ja toimielinten sekä niiden tehtävien määrittely.

Kolmosvaiheessa vuoden lopulla keskitytään palvelutuotannon näkökulmaan, johon liittyvät muun muassa henkilöstöorganisaatio ja viranhaltijoiden toimivalta ylätasolta alaspäin.

Pauliina Mäenpää arvioi, että henkilöstöä todennäköisesti eniten puhuttavat asiat liittyvät hallintosääntövalmistelun kakkos- ja kolmosvaiheisiin. Järjestöjen edustajat pohtivat puheenvuoroissaan muun muassa päätöksenteon ketteryyttä ja päätösvallan sijaintia vaikkapa rekrytoivan lähiesihenkilön kannalta katsottuna.

Siirtosopimus pidetään lyhyenä ja suunnitelmaa päivitetään pitkin vuotta

Henkilöstön siirtosuunnitelmaa on valmisteltu Kuntatyönantajan suosituksen pohjalta. Siirtosuunnitelma on vuoden 2022 aikana päivittyvä paperi. Sen sijaan siirtosopimukseen kirjataan vain olennaisimmat asiat. Riitta Hallbergin mukaan samaan rakenteeseen on KYS-Erva-alueella päätynyt Etelä-Savo.

Siirtosuunnitelman ja -sopimuksen valmistelu etenee tarkoin askelmerkein kevään aikana:

  • 13.1.2022 Vaten työkokous
  • 19.1.2022 henkilöstöjaosto
  • 28.1.2022 Vaten yhteistoimintaelin
  • 2.2.2022 henkilöstöjaosto
  • 11.2.2022 Vaten yhteistoimintaelin
  • 28.2.2022 Vaten kokous

Valmistelu huipentuu maaliskuussa yhteistoimintaelimessä ja aluehallituksessa, ja päätettäväksi asiat tuodaan aluevaltuustoon 26.4.2022.

Eeva Aarnio ja Kaisa Karnio esittelivät henkilöstöjaoston jäsenille, miten jaoston alatyöryhmien työtilat ja materiaali on organisoitu KSSOTE-Teamsiin. Siellä kaikki henkilöstöjaoston jäsenet voivat seurata asiakirjojen kehittymistä ja vertailla viimeisimpiä versioita.

Jaoston seuraava kokous on 16.2.2022. Työskentely jatkuu laajennettuna henkilöstötyöryhmänä 23.3. alkaen kokoontumistahdilla kerta kuukaudessa.

 

Lisätietoja:

Riitta Hallberg, henkilöstöjaoston puheenjohtaja, riitta.hallberg (at)saarikka.fi, p. 044 459 8946