Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto

Uutinen

Aluevaltuustossa käsittelyssä lisäaika perhehoitajien korotettujen palkkioiden yhdenmukaistamiseen

7.3.2023

Aluevaltuusto käsittelee kokouksessaan tiistaina 7.3. muun muassa esitystä lisäajasta perhehoitajien korotettujen palkkioiden yhdenmukaistamiseen.

Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä klo 16 alkaen osoitteessa www.hyvaks.fi/aluevaltuusto

Aluevaltuusto päätti talousarvion hyväksymisen yhteydessä 29.11.2022 noin 400 000 euron lisäkohdennuksesta lastensuojelun perhehoitoon. Määrärahalla perhehoidon peruspalkkiota ja kulukorvauksia on yhdenmukaistettu ja korotettu. Lisäksi palkkioihin on tehty indeksikorotukset. Toimenpiteillä on haluttu lisätä lastensuojelussa perhehoitajien määrää sekä tasoittaa aiempia kuntien välisiä palkkioeroja. Vuoden alusta alimpia palkkiota aiemmin saaneiden perhehoitajien korvaukset ovat nousseet ja korkeimpia korvauksia saaneiden pysyneet entisellään. 

Peruspalkkion ja kulukorvauksen lisäksi perhehoitajat voivat saada korotettua palkkiota lapsen hoidon vaativuuden tai muun erityisperusteen vuoksi. Korotetuissa palkkioissa erot kuntien välillä ovat olleet erityisen suuret. 

Aluevaltuuston 29.11.2022 tekemä päätös sisälsi liitteen, jossa korotetut palkkiot, niiden perusteet sekä hyvinvointialueen maksama korvaus perhehoitajan lomanjärjestämisen kustannuksista oli määritelty virheellisesti. Liitteeksi oli tullut epähuomiossa luonnos valmistelun aiemmasta vaiheesta. Valmistelun eri vaiheissa oli tunnistettu, että tämä malli ei varmistaisi sellaisenaan perhehoitajien yhdenvertaisuutta. 

Aluehallitus on esittänyt aluevaltuustolle, että perhehoitajien korotetut palkkiot säilyvät toistaiseksi samoina mitä kunnat ovat aiemmin maksaneet lisättynä indeksikorotuksella. Korotettujen palkkioiden yhdenmukaistaminen vaatii toimeksiantosopimusten läpikäynnin jokaisen perhehoitajan kanssa. Tämä vaatii aikaa. Näin voidaan varmistua korotetun palkkion yhdenvertaisuudesta koko Keski-Suomen alueella.  

Lastensuojelun perhehoitajien korotetusta palkkiosta tehdään koko hyvinvointialuetta koskeva uusi esitys aluevaltuustolle kun jokaisen korotettua palkkiota saavan perhehoitajan kanssa on käyty heidän toimeksiantosopimuksensa läpi. 

Lisäksi aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että perhehoitajan loman järjestämisen kustannusten korvaus on 711 euroa vuodessa. Aiemmin hyväksytyssä liitteessä kustannusten korvaus oli virheellinen. Esitys ei vaikuta peruspalkkioihin eikä kulukorvauksiin. 

Asiaa on käsitelty myös lasten, nuorten ja perheiden lautakunnassa 15.2. Lautakunta esitti aluevaltuuston päätöksen korjaamista nyt esitetyn mukaisesti. Lautakunta sai kattavan esityksen lastensuojelun perhehoidon palkkioista ja perhehoitopalkkioihin liittyvästä valmisteluprosessista. Lisäksi lautakunta sai selvityksen vuoden 2023 aikana tehtävästä toimeksiantosopimusten läpikäynnistä ja korotettujen palkkioiden perusteiden yhtenäistämisestä.  

Lastensuojelun perhehoidolla tarkoitetaan lapsen hoidon, kasvatuksen ja muun huolenpidon järjestämistä tehtävään hyväksytyssä perheessä. Lasten ja nuorten perhehoitajista käytetään nimitystä sijaisvanhemmat. Perhehoito on ensisijainen sijaishuollon muoto laitossijoitukseen nähden. Keski-Suomen hyvinvointialueella on noin 300 lastensuojelun pitkäaikaisen perhehoidon sopimusta. 

Omistajaohjauksen periaatteet ja konserniohje 

Aluevaltuusto käsittelee myös esitystä hyvinvointialueen omistajaohjauksen periaatteiksi ja konserniohjeeksi.  

Omistajaohjauksella tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla hyvinvointialue omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön ja muun yhteisön hallintoon ja toimintaan. Omistajaohjaus voi liittyä perustamissopimuksiin, yhtiöjärjestysmääräyksiin, palvelujen tuottamista koskeviin ja muihin sopimuksiin, henkilövalintoihin, ohjeiden antamiseen hyvinvointialuetta eri yhteisöissä edustaville henkilöille, muuhun hyvinvointialueen määräysvallan käyttöön sekä muihin vastaaviin seikkoihin. 

Konserniohjeen tarkoituksena on varmistaa hyvinvointialuekonsernin kokonaisedun, valtuuston tytäryhteisölle asettamien omistajapoliittisten linjausten sekä toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen osakeyhtiölain ja hyvinvointilain edellyttämällä tavalla. 

Keski-Suomen hyvinvointialue on omistajana useissa yhteisöissä, joiden tuottamat palvelut ovat osa hyvinvointialueen järjestämisvastuun toteuttamista. Hyvinvointialueen omistukset yhtiöistä ovat pääosin pieniä ja hyvinvointialue on useimmissa omistamissaan yhteisöissä vähemmistöosakkaana. Hyvinvointialueen omistamat yhteisöt ovat pääasiassa inhouse-yhtiöitä, jotka eivät toimi markkinoilla. Tytäryhteisöjä hyvinvointialueella on kaksi: CeFiCT Oy, jolla ei ole aktiivista toimintaa ja Sairaala Novan säätiö s.r., joka säätiönä on itsenäinen juridinen toimija. 

Omistusten luonteesta johtuen hyvinvointialueen omistajaohjauksen vaikuttamismahdollisuudet ovat rajalliset ja keskeinen vaikuttamismekanismi yhtiöiden toimintaan syntyy sopimusohjauksen kautta. Hyvinvointialueen sopimusohjauksen periaatteet, hankintastrategia ja palvelustrategia ovatkin keskeisiä yhtiöiden ohjauksen välineitä omistajaohjauksen lisäksi. 

Seuraa aluevaltuuston kokousta suorana lähetyksenä 

Aluevaltuuston kokous pidetään Jyväskylän kaupungintalolla (Vapaudenkatu 32) klo 16 alkaen. Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa www.hyvaks.fi/aluevaltuusto

Esityslista ja pöytäkirja 

Aluevaltuuston kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa hyvaks.fi/aluevaltuusto (suora linkki). Aluevaltuusto kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu.