Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Hyvinvointialueen aluevaltuusto

Uutinen

Aluevaltuusto käsittelee tuottavuusohjelmaa

9.5.2023

Aluevaltuusto käsittelee kokouksessaan 9.5. muun muassa tuottavuusohjelmaa, Kukkulan alueen kiinteistösopimusta ja lisätalousarviota.

Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä klo 16 alkaen osoitteessa www.hyvaks.fi/aluevaltuusto

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy tuottavuusohjelman tavoitteet ja teemat. Tuottavuusohjelmalla tasapainotetaan hyvinvointialueen taloutta ja edistetään strategisten tavoitteiden saavuttamista.

Tuottavuusohjelmalle on muodostettu viisi kärkiteemaa:

  • Palvelukanavien ja palveluverkoston tavoitteellinen uudistaminen
  • Ikääntyneiden palvelurakenteen muutoksen tuen vahvistaminen
  • Henkilöstön pitovoimatekijöiden kokonaisvaltainen uudistaminen
  • Hankintojen ja ostojen strateginen hyödyntäminen
  • Tietohallinnon uudistaminen ja tiedolla johtamisen vahvistaminen

Kärkiteemojen osalta on tunnistettu mahdollisuuksia tuottavuuden parantamiseen vuoteen 2026 mennessä yhteensä 48-103 miljoonalla eurolla. Lyhyen aikavälin toimenpiteiden, joilla karsitaan kustannuksia, arvioidaan mahdollistavan noin 6-10 miljoonan euron kustannusten kasvun hidastamisen. Tämän hetken tilinpäätösennusteen mukaan hyvinvointialueen talous olisi jäämässä tänä vuonna 51 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Tuottavuusohjelmatyön tueksi henkilöstölle tulee aloitekanava tuottavuusideoiden esittämiseksi.

Tuottavuusohjelman avulla on tavoitteena saavuttaa toiminnassa sellaisia muutoksia, joilla voidaan hidastaa arvioitua kustannusten kasvua. Talousarvion mukaisesti suunnitelmana oli, että tuottavuusohjelmalle laaditaan hyvinvointialuetasoinen malli, joka koostuu erillisistä tuottavuushankkeista tai -toimenpiteistä, jotka kohdistuvat eri teemoihin.

Ehdotetut toimenpiteet ovat eri tyyppisiä:

  • Kustannusten karsimisen toimenpiteet, jotka ovat lyhyen tähtäimen säästötoimenpiteitä, joilla pystytään lyhyellä aikavälillä vähentämään kustannuksia
  • Tuottavuuden parantamisen toimenpiteet, jotka ovat keskipitkän aikavälin rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia ja joiden myötä tuottavuutta pystytään parantamaan 1-3 vuoden aikajänteellä
  • Uudistumisen toimenpiteet, jotka mahdollistavat mm. palveluiden laadun, vaikuttavuuden ja yhteistyön parantamisen. Toimenpiteistä ei lyhyellä aikavälillä realisoidu kustannusvaikutuksia.

Lisäksi kärkiteemojen mukaisia hankkeita ja toimenpiteitä tarkennetaan osana vuoden 2024 talousarviovalmistelua ja ne huomioidaan muita strategian toimeenpano-ohjelman mukaisia ohjelmia laadittaessa. Tuottavuusohjelman toteutumisesta raportoidaan neljännesvuosikatsauksissa ja tuottavuusohjelmaa täydennetään tarpeen mukaan vuosittain.

Talousarvioon teknisiä muutoksia

Aluehalllitus esittää, että aluevaltuusto hyväksyy tekniset talousarviomuutokset sekä investointisuunnitelman sosiaali- ja terveystoimialan sekä pelastustoimialan osasuunnitelmien muutokset.

Hyvinvointialueen vuoden 2023 talousarviomuutoksiin on tunnistettu kahdenlaisia tarpeita: teknisiä muutoksia ja talousarvion loppusummaan ja tulostavoitteeseen vaikuttavia muutoksia. Tekniset muutokset koskevat käyttötalouden suunnitelman määrärahojen siirtoja eri toimialojen, vastuualueiden ja palvelualueiden välillä. Nämä siirrot muuttavat talousarviossa hyväksyttyjä sitovuustasoja, mutta niillä ei ole vaikutusta koko hyvinvointialueen talousarvion loppusummaan tai tulostavoitteeseen.

Koko vuoden tilinpäätösennusteeseen liittyy vielä merkittävästi epävarmuutta, erityisesti suhteessa alkuvuoden toteumatietoihin. Näin ollen vuoden 2023 talousarviomuutokset vaiheistetaan kahteen osaan. Nyt käsittelyssä olevassa talousarviomuutoksissa tehdään ainoastaan selkeät tekniset muutokset, joilla ei ole vaikutusta talousarvion loppusummaan. Näillä muutoksilla parannetaan talousarvion seurattavuutta.

Syksyn talousarviomuutoksessa käsitellään talousarvion loppusummaan ja tulostavoitteeseen vaikuttavat muutokset, kun toteumatietoja on käytettävissä pidemmältä aikaväliltä ja talousarviomuutosten tarpeet ja perusteet ovat tarkentuneet.

Investointisuunnitelmien 2023 - 2026 ja 2024 - 2027 investointeja vastaavien sopimusten kokonaisuudessa on ilmennyt tarve tehdä ensihoidon kalustoa koskeva siirto pelastustoimen osasuunnitelmasta sosiaali- ja terveystoimen osasuunnitelmaan. Tämä siirto ei muuta suunnitelmalla esitettyjen hyvinvointialueen investointien kokonaismäärää.

Hyvinvointialueen neljännesvuosikatsaus

Aluevaltuuston on tarkoitus merkitä tiedoksi neljännesvuosikatsaus sekä raportti hyvinvointialueen omistamien yhtiöiden toiminnasta ja taloudesta.

Keski-Suomen hyvinvointialueen tammi-maaliskuun talouden seurantatietojen perusteella muodostettu tilinpäätösennuste näyttää, että hyvinvointialueen talous olisi jäämässä aiemman ennusteen mukaisesti alijäämäiseksi 51 miljoonaa euroa. Keski-Suomen hyvinvointialueen talousarvion mukaiset menot ovat noin 1,3 miljardia euroa.

Hyvinvointialueen taloutta rasittavat muun muassa inflaatio, korkojen nousu, energian hinnan nousu, otsopalvelujen hinnan korotukset ja palkkaratkaisut. Lisäksi myös muissa henkilöstömenoissa on tunnistettu ylityspainetta. Ennusteeseen liittyy vielä hyvin paljon epävarmuustekijöitä.

Ennusteen mukaiset menopaineet eivät vielä näy alkuvuoden toteumassa. Alkuvuoden toteutuneet menot alittavat talousarvioin.

Alkuvuonna hyvinvointialueen toiminnan aloittaminen on haastanut työntekijöiden hyvinvoinnin tilaa. On kuitenkin merkkejä, että tilanne on vakiintumassa parempaan suuntaan. Voimavaroja on kohdistettu niin, että toiminta saadaan sujuvaksi ja virheet ja virhetilanteet korjatuksi niin nopeasti kuin mahdollista. 26 eri organisaatiosta kootun hyvinvointialueen toiminnan aloitus on suuri ponnistus ja monia asioiden valmistelua on jatkettu ensimmäisten kuukausien aikana. Henkilöstölle toiminnan aloitus näkyi osittain sisäisten palvelujen viiveenä ja esim. palkkapoikkeamina, koska tietojen siirroissa oli virheellisyyksiä luovuttajien tiedoissa sekä järjestelmien toimivuudessa.

Yhteisöllistä asumista ikääntyneille on aloitettu lisäämään ja kehittämään. Kotihoidon kuntouttavat arviointijaksot ja tehostettu kotikuntoutus asiakkaille ovat käytössä. Kotihoidon palveluissa välitöntä eli asiakkaan luona tehtävän työn työaikaa lisätään. Kotihoitoa tuotetaan ympärivuorokautisesti koko hyvinvointialueella ja kuntouttavaa päivätoimintaa kehitetään koko hyvinvointialueella.

Alkuvuonna hoitoon pääsyn vauhdittamiseksi ja oikea-aikaisen palvelun kohdentamiseksi on otettu käyttöön yhtenäiset hoidon tarpeen arvioinnin kriteerit. Moniammatillisen tiimimallin käyttöönottoa lisätään vaiheittain. Lisäksi varmistetaan ajanvarauskirjojen aukiolo riittävän pitkälle niin, että kiireettömiä aikoja on saatavilla sekä avosairaanhoidossa että suun terveydenhuollossa.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen vahvistamiseksi alueelliset lasten- ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimipisteet perustettu ja niille on rekrytoitu palveluvastaavat. Perheneuvolapalveluja on yhdistetty toimipisteisiin.

Etäpalveluja tarjotaan kaikissa palveluissa osana palvelutarjontaa. Hankkeet tukevat etäpalveluiden käyttöönoton laajentamista koko hyvinvointialueelle.

Kukkulan alueen sopimus aluevaltuustoon

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Kukkulan alueen uuden, täsmennetyn kiinteistösopimuksen. Kukkulan alueen uuden kiinteistösopimuksen osalta on jatkovalmistelussa arvioitu sen vaikutuksia aiempaa tarkemmin. Jatkovalmistelun perusteella uuteen sopimukseen ei ehdoteta muutoksia.

Uusi sopimus on hyvinvointialueen kannalta valmistelussa tehtyjen arvioiden mukaan 5,7-13,5 miljoonaa euroa parempi kuin alkuperäinen edellyttäen, että 25 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeus toteutuu kaavoituksessa.

Lisäksi uusi sopimus antaa selkeät askelmerkit kiinteistöasioissa hyvinvointialueen ja sijoittajakonsortion kesken ja sopimuksessa oleva lunastusoptio auttaa vuokrakauden päättyessä myös siinä tilanteessa, jos hyvinvointialue haluaakin lunastuksen sijasta neuvotella vuokrasopimuksen jatkamisesta.

Aluevaltuusto palautti kokouksessaan 7.2. uuden, täsmennetyn sopimuksen uudelleen valmisteluun lisäselvityksiä varten. Jatkovalmistelussa on tehty selvityksiä muun muassa peruskorjaustarpeiden kustannusvaikutuksista, sisäilmasta ja valtion tuista.

Uudessa, täsmennetyssä sopimuksessa vuokrakohteiden F1, F2 ja 45 peruskorjaus siirtyy hyvinvointialueelle. Arvio korjaustarpeesta on 20 vuoden ajalle rakennustekniikan osalta 850 000 euroa ja taloteknisten järjestelmien osalta enintään 2 450 000 euroa. Myös alkuperäisessä sopimuksessa taloteknisten järjestelmien osalta korjausvastuu on hyvinvointialueella silloin, kun korjaus tehdään ylläpitona. Alkuperäisessä sopimuksessa se on vuokranantajalla, jos laitteen uusiminen tehdään käyttöiän päättyessä. Kiinteistöissä ei havaittu akuutteja sisäilmaongelmia. Kiinteistöjen käyttöaste vaihtelee 80-100 prosentin välillä. Uusi sopimus ei muuta tilannetta valtion tukien suhteen.

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle vuokrasopimuksen hyväksymistä niin että,

  • hyvinvointialueella on mahdollisuus saada alueelle 20 000 – 25 000 neliömetriä rakennusoikeutta, jos alueelle vahvistetaan asemakaava,
  • hyvinvointialue voi lunastaa vuokrattavat kohteet eli F1, F2 ja 45 rakennukset vuokrakauden päättyessä. Lunastushinta on 20 miljoonaa euroa. Samalla rakennusten peruskorjausvastuu siirtyy Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Rakennuksissa ei ole tiedossa merkittäviä peruskorjaustarpeita.,
  • hyvinvointialueelle jää myös 5 000 neliömetrin alue, joka rajoittuu lunastusoption kohteena oleviin rakennuksiin.
  • Nämä muutokset vastaavat ostajien ja Jyväskylän kaupungin kanssa neuvoteltua uutta, täydentävää sopimusta. Muilta osin uusi sopimus noudattaa sairaanhoitopiirin aiemmin neuvottelemaa sopimusta. Tämä tarkoittaa mm. Sisä-Suomen Sairaalan purkamista Äänekoskella.

Kukkulan alue Jyväskylässä on jäänyt Sairaala Novan valmistuttua pääasiassa tarpeettomaksi ja alueen kehittämistä varten Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Jyväskylän kaupunki ovat perustaneet hankkeen vuonna 2016. Jyväskylän kaupunki tekee myöhemmin päätöksen asemakaavan mahdollisesta muuttamisesta.

Sairaanhoitopiiri on myynyt vuonna 2021 Kukkulan alueen ja Sisä-Suomen sairaalan 46 miljoonalla eurolla kiinteistösijoitusyhtiöille. Sairaanhoitopiiri on ollut Kukkulan alueen rakennuksissa F1, F2 ja 45 vuokralla vuoden 2022 alusta lähtien. Vuokrasopimuksen kesto on 20 vuotta ja vuokran määrä on 255 243,50 euroa kuukaudessa. Sopimuksen mukaan sairaanhoitopiiri on vastannut omalla kustannuksellaan vuokratilojen huollosta ja ylläpidosta.

Solmittuun kauppaan on sisällytetty purkava ehto. Siinä tapauksessa, että vuokrasopimuksen siirtyessä Keski-Suomen hyvinvointialueelle, hyvinvointialue irtisanoisi tehdyn vuokrasopimuksen, olisi ostajilla oikeus purkaa kauppa. Hyvinvointialueilla on mahdollisuus irtisanoa vastaavat vuokrasopimukset ns. rajoituslain mukaisesti.

Sairaanhoitopiiri esitti viime keväänä hyvinvointialueelle, että hyvinvointialue luopuisi mahdollisuudestaan irtisanoa vuokrasopimus, jotta vaiheittain etenevä kauppa saataisiin päätökseen. Aluehallitus päätti tuolloin laittaa asian jatkovalmisteluun hyvinvointialueen edun arvioimiseksi ja hyvinvointialueen etua edistävän kokonaisratkaisun neuvottelemiseksi.

Kauppa ja siihen liittyvä vuokraussitoumus on tullut siis hyvinvointialueelle sairaanhoitopiiriltä valmiiksi neuvoteltuna. Aluehallitus on tarkastellut sopimuskokonaisuutta ja sen vaikutuksia nyt hyvinvointialueen näkökulmasta. Asiassa on edetty neuvotteluin. Muina vaihtoehtoina olisivat olleet vuokrasopimuksen hyväksyminen alkuperäisessä muodossaan tai sopimuksen irtisanominen.

Aluehallitus on johtanut selvittelyprosessia, määritellyt eri vaiheissa neuvottelutavoitteet ja valtuuttanut hyvinvointialuejohtajan käymään neuvottelut sijoittajakonsortion ja kaupungin kanssa.

Hallintosääntöön täsmennyksiä

Aluehallitus ehdottaa, että aluevaltuusto muuttaa Keski-Suomen hyvinvointialueen hallintosääntöä. Hyvinvointialueen toiminnan käynnistyttyä on tullut päivittämistarpeita hallintosääntöön. Niitä on kerätty helmi- ja maaliskuun aikana. Osa muutosehdotuksista on sisällöllisesti luonteeltaan selkeyttäviä, osa sisällöllisiä muutoksia.

Hallintosääntöön ehdotetaan esimerkiksi selkiytettäväksi, kuka valitsee toimielinten jäsenet. Riskienhallinnan jaoston nimi muutettaisiin sisäisen tarkastuksen jaostoksi ja tehtävät olisivat nimen mukaiset. Hankintavaltuuksiin ehdotetaan myös muutoksia.

Aluevaltuusto käsittelee kokouksessaan myös Ilkka Pernun ym. aluevaltuutettujen aloitetta koskien henkilökunnan edustajalle myönnettävää läsnäolo- ja puheoikeutta aluevaltuuston kokouksiin ja suositusta vastaavasta menettelystä muille toimielimille. Aluehallituksen vastauksessa todetaan, että hallintosäännön mukaan kukin toimielin päättää muiden kuin toimielinten jäsenten puhe- ja läsnäolo-oikeudesta. Henkilöstön osallisuus on turvattu hallintosäännössä siten, että henkilöstöjärjestöillä on oikeus valita edustajansa hyvinvointialueen johtoryhmiin. Tämä lisäys on tehty hallintosääntöön valtuusaloitteen jättämisen jälkeen. Aluehallitus ehdottaa aluevaltuustolle, että se toteaa Ilkka Pernun valtuustoaloitteen pohjalta tehdyt toimenpiteet riittäviksi ja aloitteen loppuun käsitellyksi. Aluehallitus on palauttanut asian uudelleen käsiteltäväksi aluevaltuustolle aluevaltuuston kokouksessa 7.2.2023 tapahtuneen menettelytapavirheen takia.

Vastauksessa Eetu Tuovila ja Tapio Puolimatka valtuustoaloitteeseen koskien maskinkäyttövelvoitteen lakkauttamista Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöiltä ilmenee, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos edelleen suosittelee sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille maskin tai kokokasvovisiirin käyttöä potilaiden lähihoidossa. Kyseessä on sekä potilas- että työturvallisuusasia. THL on ohjeistanut, miten portaittain voidaan vähentää maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa siten, että varmistamme riskiryhmäläisten suojaamisen. Maskin käytön lakkauttamiselle koko hyvinvointialueella ei tässä epidemiatilanteessa ole lääketieteellisiä perusteita. Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee edellä esitetyn vastauksen tiedoksi ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Lisäksi aluevaltuuston on tarkoitus valita aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja Ville Väyrysen tilalle ja hallituksen jäsen Kaisa Garedewin tilalle sekä tarkastuslautakunnan jäsen Satu Kytölehdon tilalle.

Seuraa aluevaltuuston kokousta suorana lähetyksenä

Aluevaltuuston kokous pidetään Scandic Laajavuoressa (Laajavuorentie 30, Jyväskylä) klo 16 alkaen. Kokousta voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa www.hyvaks.fi/aluevaltuusto.

Esityslista ja pöytäkirja

Aluevaltuuston kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa hyvaks.fi/aluevaltuusto (suora linkki). Aluevaltuusto kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu.