Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen kokous 15.8.2023.

Uutinen

Aluehallitus lähetti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjaukset lausuntokierrokselle

15.8.2023

Aluehallituksen kokouksessa 15.8. käsittelyssä olivat muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjaukset, Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjelman päälinjat sekä kuntaneuvotteluiden sisällöt ja toteutus.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjaukset

Aluehallitus päätti lähettää valmistellut sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjaukset kaikille sidosryhmille avoimelle lausuntokierrokselle 16.8.–5.9.2023 väliselle ajalle. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjaukset on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja linjauksia valmisteltaessa myös niiden vaikutuksia on arvioitu. Nyt käynnistettäväksi esitettävän lausuntokierroksen keskeisin tavoite on kuitenkin laaja-alainen vaikutusten arviointi. Hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman yhtenä osana, Ihmislähtöiset palvelut -menestystekijän kokonaisuudessa on valmisteltu hyvinvointialueen järjestämisen linjauksia. Tähän kokonaisuuteen kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjauksien lisäksi pelastustoimen sekä ensihoidon palvelutasopäätökset. Ensihoidon sekä pelastustoimen keskeiset asiakirjat ovat parhaillaan lausuntokierroksella.

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjelman päälinjat

Aluehallitus päätti Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjelman ja alaohjelmien päälinjoiksi liikunnallisen elämäntavan, mielen hyvinvoinnin sekä arjen turvallisuuden edistämisen. Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjelma 2024–2025 on osa hyvinvointialueen strategian toimeenpanoa. Ohjelman tavoitteet ja toimenpiteet kohdentuvat asukkaiden hyvinvoinnin vahvistamiseen ja oman aktiivisuuden tukemiseen. Hyvinvointiohjelma pohjautuu kansallisesti määriteltyihin minimitietosisältöihin. Keski-Suomessa on käytössä sähköinen hyvinvointikertomustyökalu, joka kerää indikaattoritietoa kansallisista tietokannoista. Lisäksi painopisteiden valinnassa hyödynnettiin väestötutkimusten tuloksia (Kouluterveyskysely 2021, Terve Suomi -tutkimus 2022, Move! -mittaustulokset, 2021).

Hyvinvointialueen ja kuntien neuvottelukierrokset

Aluehallitus hyväksyi ehdotuksen lakisääteisten kuntaneuvotteluiden sisällöistä ja toteutuksesta. Neuvotteluissa keskitytään kunnan ja hyvinvointialueen yhdyspintoihin, yhteisen tietopohjan vahvistamiseen sekä puitesopimuksen mukaisen tason 4 yhteistyöryhmien ja vastinparien tarkentamiseen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut keskittyvät hyvinvointikertomusten ja -suunnitelmien prosessiin ja kolmen keskeisen painopisteen (liikunnallinen elämäntapa, mielen hyvinvointi ja arjen turvallisuus) yhteiseen toteutuksen suunnitteluun. Neuvotteluiden sisällön suunnittelussa hyödynnetään kuntaliiton antamia valtakunnallisia suosituksia. Lakien (laki hyvinvointialueesta 611/2021, §14 ja laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, § 6-7) velvoittamat neuvottelut toteutetaan ensimmäisellä kerralla samanaikaisesti ja ne käydään kuntakohtaisesti syksyn 2023 aikana.

Strategian toimeenpano-ohjelman kokonaisuuden päivittäminen

Aluehallitus hyväksyi päivitetyn strategian toimeenpano-ohjelman kokonaisuuden ja täsmennetyn aikataulun. Ihmislähtöiseen Keski-Suomeen: Hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman valmistelu ja prosessin suunnittelu ovat perustuneet hyvinvointialueen strategiassa määriteltyihin kuuteen menestystekijään, joissa on tunnistettu erilaisia ohjelmia ja suunnitelmia:

  • Uudistumisohjelman on tarkoitus olla laaja viitekehys strategian toimeenpano-ohjelmalle. Uudistumisohjelman yhteiseksi nimittäjäksi on tunnistettu uusi johtamiskulttuuri sekä yhteisövaikuttavuus.
  • Asukkaat (Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjelma)
  • Ihmislähtöiset palvelut -kokonaisuus pitää sisällään järjestämisen linjaukset (sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjaukset, pelastustoimen järjestämisen linjaukset, ensihoidon järjestämisen linjaukset).
  • Kumppanuus (Kumppanuus-ohjelma)
  • Henkilöstö (Henkilöstö-ohjelma)
  • Tieto (Tieto-ohjelma)

Lisäksi läpileikkaavina ohjelmina on tunnistettu Digitalisaatio-ohjelma, Tutkimuksen, koulutuksen, kehittämisen ja innovaatioiden (TKKI) -ohjelma ja Tuottavuusohjelma.

Aikataulu pysyi pääosin samana. Joidenkin ohjelmakokonaisuuksien sisältämät yksittäiset suunnitelmat esitetään käsiteltäviksi tammikuussa 2024. Ohjelmakokonaisuudet päätetään pääosin syksyn 2023 aikana.

Sosiaalisen luototuksen rahaston perustaminen

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että se päättää perustaa sosiaalisen luototuksen rahaston ja hyväksyy sen säännöt. Rahaston alkupääoma on Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä valtionavustus 503 000 euroa. Rahastoa kartutetaan tai alennetaan rahaston tuloslaskelman osoittamalla tuloksella tai aluevaltuuston erikseen päättämillä varoilla. Sosiaalisten luottojen lyhennykset palautuvat rahastoon. Rahastosta myönnetään luottoja erikseen päätettyjen myöntämisperusteiden mukaisesti.

Lakiin perustuva sosiaalinen luototus on hyvinvointialueen tehtävänä oleva järjestelmä, jossa haavoittuvassa taloudellisessa tilanteessa oleville henkilöille tarjotaan matalakorkoisia tai korottomia lainoja, jotta he voivat selviytyä taloudellisista vaikeuksistaan.

Jämsän kaupungin ja Jämsän Terveys Oy:n välisen palvelusopimuksen siirtyminen Keski-Suomen hyvinvointialueelle

Aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen tuottaman vaativan erikoissairaanhoidon kustannusten eriyttämisen Jämsän Terveys Oy:n palvelusopimuksen vuosihinnasta 1.7.2023 alkaen. Eriytettävä osuus vuosihinnasta on vuositasolla 18,1 miljoonaa euroa (laskettuna kolmen edeltävän vuoden vuosihinnan tasosta painotettuna 25 % / 25 % / 50 %). Koska muutos astui voimaan 1.7.2023, vuoden 2023 osalta sopimushinnan muutoksena huomioidaan puolen vuoden osuus vuositason kustannuksesta.

Toimeentulotukiasioiden neuvottelukunta

Aluehallitus asetti toimeentulotukiasioiden neuvottelukunnan ja merkitsi tiedoksi työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan käsittelyn ja evästyksen (28.6.2023). Aluehallitus pyytää sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtajaa määräämään neuvottelukunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan hyvinvointialueen viranhaltijoista sekä pyytää sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtajaa nimeämään edustajan lasten, nuorten ja perheiden vastuualueelta, koti- ja asumispalveluiden vastuualueelta, laaja-alainen sote-keskuksen vastuualueelta ja sairaalapalveluiden vastuualueelta ja heille kaikille varajäsenet sekä kokemusasiantuntijan. Lisäksi aluehallitus pyytää hyvinvointialueella toimivia seuraavia tahoja esittämään edustajan ja varajäsenen neuvottelukuntaan 15.9.2023 mennessä;

- Jyväskylän ammattikorkeakoulu

- Jyväskylän kaupungin asumisneuvonta

- Jyväskylän seudun kuntakokeilu sekä Jämsä-Keuruu-Saarijärvi kuntakokeilu / työllisyyspalvelut

- Jyväskylän yliopisto

- Järjestöjen ja seurakuntien vaikuttamistoimielin (kaksi edustajaa; toinen järjestöjen ja toinen seurakunnan edustaja)

- Kansaneläkelaitos

- Keski-Suomen kuntien edustaja

- Keski-Suomen oikeusaputoimisto / talous- ja velkaneuvonta

-Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

- Keski-Suomen TE-toimisto

- Keski-Suomen ulosottovirasto

- Rikosseuraamuslaitos / Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimisto

Luottamushenkilöiden osallistuminen koulutukseen ja muihin tilaisuuksiin sekä niistä aiheutuvien kustannusten käsittelyn prosessi

Aluehallitus hyväksyi ohjeen liittyen luottamushenkilöiden osallistumiin koulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin sekä niistä aiheutuvien kustannusten käsittelyyn. Ohjeen mukaan luottamushenkilö tekee vapaamuotoisen hakemuksen osallistumisesta muiden kuin Keski-Suomen hyvinvointialueen järjestämiin koulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin. Hakemus linjataan ja ratkaistaan aluehallituksen puheenjohtajaryhmässä yhdessä viranhaltijajohdon kanssa. Kiireellisissä tapauksissa luottamushenkilöiden osallistumisen linjaa hyvinvointialuejohtaja. Koko toimielimen yhteinen osallistuminen koulutukseen tai tilaisuuteen Keski-Suomen hyvinvointialueen ulkopuolella käsitellään toimielimessä.

Aluevaltuuston ja TKKI-neuvottelukunnan jäsenen vaihtuminen

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto myöntää Käpille eron aluevaltuuston jäsenyydestä sekä aluevaltuuston puheenjohtaja kutsuu aluevaltuuston varajäsenen Käpin sijaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Aluehallitus valitsee myöhemmin uuden jäsenen Matleena Käpin tilalle Tutkimuksen, koulutuksen, kehittämisen ja innovaatioiden (TKKI) neuvottelukuntaan.

Käppi pyysi eroa 22.6.2023 Keski-Suomen hyvinvointialueen luottamustehtävistä henkilökohtaisista syistä, joiksi hän ilmoitti opiskelun ja ulkomaille muuttamisen.

Yksilöasiainjaoston lausunto koskien Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen sosiaaliasiamiehen selvitystä

Aluehallitus merkitsi tiedoksi yksilöasiainjaoston lausunnon koskien Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen sosiaaliasiamiehen selvitystä vuodelta 2022 ja saattaa sen edelleen tiedoksi aluevaltuustolle.

Vastaus valtuustoaloitteeseen ensihoitopalvelun uudelleenorganisoimiseksi ja tehostamiseksi

Aluehallitus käsitteli vastausta Marko Kolulan, Kati Jetsun ja Juha Hyötyläisen tekemään valtuustoaloitteeseen ensihoitopalveluiden uudelleen organisoimiseksi ja tehostamiseksi (Hyvaks 147/00.02.00/2022, 1.11.2022/§101). Aluehallitus päätti palauttaa asian takaisin valmisteluun.

Aluehallitus käsitteli oikaisuvaatimuksia

Aluehallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen koskien kelpoisuusvaatimuksista poikkeamista kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan toistaiseksi voimassa olevaan työsopimussuhteiseen toimeen. Tehtävään valittu henkilö on kokonaisuutena arvioituna tehtävään soveltuvin.

Aluehallitus hylkäsi tehdyn hankintaoikaisuvaatimuksen liittyen Ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen hankinnan hankintapäätökseen (19/2023), jossa hyvinvointialuejohtaja päätti poissulkea hankintamenettelystä tarjoaja Humana Hoiva Oy:n.

Virkojen perustaminen

Aluehallitus päätti perustaa 1.10.2023 alkaen toistaiseksi voimassa olevan osa-aikaisen ylilääkärin viran psykiatrian palvelualueelle, kolme terveyskeskuslääkärin määräaikaista virkaa ajalle 1.1.-30.6.2024 Kestävän kasvun ohjelmaan ja sosiaaliohjaajan määräaikaisen viran ajalle 1.10.2023-30.6.2024 läntiselle alueelle. Psykiatrian ylilääkärin virka liittyy kiinteästi Itä-Suomen yliopiston yhteisprofessuuriin ja kolmella terveyskeskuslääkärillä tuetaan omaks.fi-palvelun laajentumista pohjoiseen Keski-Suomeen.

Ajankohtaiset yhtiöasiat

Aluehallitus totesi, että Keurusselkä Ateria- ja tukipalvelut Oy:lla on yhtiökokous 21.8.2023, johon osallistuu palvelutuotannon tukipalveluiden vastuualuejohtaja Hanna Vihavainen. Yhtiön hallitukseen on nimetty Markku Puro.

Esityslista ja pöytäkirja

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus. Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Lisätietoja:

  • aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, p. 050 530 9697, mariakaisa.aula(at)hyvaks.fi
  • hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi
  • aluehallituksen varapuheenjohtaja Lotta Ahola (kokouksen puheenjohtaja Jämsän Terveys Oy:n asiakohdassa Maria Kaisa Aulan jäävättyä itsensä asian käsittelystä), p. 040 756 8206, lotta.ahola(at)hyvaks.fi