Hyppää pääsisältöön
Aluehallitus kokous

Uutinen

Aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen edunvalvontasuunnitelman

7.3.2023

Edunvalvontasuunnitelman tavoitteena on edistää Keski-Suomen hyvinvointialueen edunvalvontaa ja etua yhteisesti jaetuilla ydinviesteillä.

Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 7.3. Keski-Suomen hyvinvointialueen edunvalvontasuunnitelman. Edunvalvontasuunnitelman tavoitteena on edistää Keski-Suomen hyvinvointialueen edunvalvontaa ja etua yhteisesti jaetuilla ydinviesteillä. Luottamushenkilöt ja viranhaltijat osallistuvat edunvalvontaan omien kanaviensa ja verkostojensa kautta. Edunvalvonta on vaikuttavinta, kun sitä tehdään yhdessä. 

Edunvalvontasuunnitelman teemat ovat: 

1. Normien purkaminen. 

2. Yleiskatteellinen rahoitus.  

3. Investointien ohjausmalli ja lainanottovaltuus 

4. TKKI- toimintojen rakenne ja rahoitus 

5. Päivystys- ja keskittämisasetuksesta luopuminen 

6. Henkilöstön saatavuus 

7. Sopimuspalokuntien toimintaedellytykset ja koulutuspaikkojen lisääminen 

8. Nopeiden laajakaistaverkkojen rakentaminen ja digitaaliset palvelukanavat 

Kullekin teemalle on määritelty tarkemmat ydinviestit, jotka löytyvät ohesta: https://hyvaks-julkaisu.tweb.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=22585&version=1  

Edunvalvontasuunnitelma ei ole kaiken kattava asiakirja. Edunvalvonta on ennen kaikkea ajan ilmiöiden tunnistamista ja nopeaa reagointia valmistelussa oleviin ja päätöksentekoon tuleviin asioihin. Keski-Suomen hyvinvointialueella tuleekin olla valmius reagoida muutoksiin toimintaympäristössä ja muodostaa edunvalvonnallisia kantoja nopeasti. 

Hyvinvointialueen edunvalvonnan keskeisin kohde on valtio, mutta myös muitakin edunvalvonnan kohteita voi olla tapaus- ja asiakohtaisesti. Edunvalvonnan näkökulmasta merkittävimmät valtion hallinnonalat ovat sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö ja valtiovarainministeriö. 

Ilkka Pernun aloite palautettiin uudelleen käsiteltäväksi

Aluehallitus totesi, että aluevaltuuston 7.2.2023 pidetyssä kokouksessa Ilkka Pernun ym. valtuutettujen valtuustoaloite henkilökunnan edustajan kutsumisesta ja puhe- läsnäolo-oikeuden myöntämisestä valtuuston ja hallituksen ja myöhemmin mahdollisesti perustettaviin lautakunnan kokouksiin palautetaan uudelleen käsiteltäväksi valtuuston kokouksessa tapahtuneen menettelytapavirheen vuoksi. 

Järjestöjen ja seurakuntien vaikuttamistoimielimen toimintasääntöön päivitys  

Aluehallitus hyväksyi järjestöjen ja seurakuntien vaikuttamistoimielimille päivitetyn toimintasäännön sekä antoi uuden nimeämispyynnön Järjestöjen ja maakunnan kumppanuuspöydälle jäsenten nimeämiseksi. Toimintasääntöä on päivitetty niin, ettei järjestöjen toiminta-alueen määritys rajaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistävä järjestöjä pois vaikuttamistoimielimestä. 

Toimintasäännössä todetaan muun muassa toimielinten tehtävät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, kokous- ja toimintakäytännöt, puheenjohtajan valinta, sihteerin tehtävien hoitaminen, toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen sekä yhteistyö kuntatason vaikuttamistoimielimien kanssa. 

Toimintasääntö on laadittu yhteistyössä järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Toimintasääntöä on käsitelty järjestöjen ja seurakuntien asiantuntijaelimessä sekä järjestöjen ja maakunnan kumppanuuspöydässä.  

Järjestöavustuspäätökseen täydennys 

Aluehallitus päätti myöntää järjestöjen toiminta-avustuksia seuraavasti:  
 
- Keltinmäen ja Myllyjärven asukkaat ry:lle 8 000 euroa,  

- Ketään ei jätetä rannalle, Jyväskylä ry 20 000 euroa sekä  

- Suomen Punainen Risti, Jämsän osasto 4 500 euroa. 

Keski-Suomen hyvinvointialueen toiminta-avustukset järjestöille olivat haettavissa 13.12.2022-8.1.2023. Aluehallitus päätti kokouksessaan 24.1.2023 järjestöjen toiminta-avustuksista.  

Keltinmäen ja Myllyjärven asukkaat ry ja Ketään ei jätetä rannalle, Jyväskylä ry saivat avustuspäätöksen ehdollisena ja heiltä edellytettiin tarkempaa selvitystä toiminta-avustuksen käytöstä koskien hankintalain alaiseen kilpailutettua palvelutoimintaa. Molemmat yhdistykset ovat toimittaneet lisäselvityksen toiminta-avustuksen käytöstä ja ovat kelpoisia avustuksen saajiksi. 

Avustusesityksestä aluehallitukselle 24.1.2023 oli teknisen virheen vuoksi jäänyt pois Suomen Punainen Risti, Jämsän osasto, joka täyttää toiminta-avustuskriteerit. 

Henkilökohtaisen avun keskukseen perustettiin palveluohjaajan virka 

Aluehallitus päätti perustaa palveluohjaajan viran henkilökohtaisen avun keskukseen. Keskus sijoittuu hyvinvointialueen organisaatiossa laaja-alaisen sote-keskuksen vammaispalveluihin ja sen toiminta käynnistyy keväällä 2023. Keskus järjestää avustajien välitystä vammaisille työnantajille työsuhteisiin tai sijaisuuksiin, avustajien ohjaamista työsuhteessa yhteistyössä työnantajan kanssa, tiedottamista, koulutusta sekä vertaistukitoimintaa, kotikäyntejä ja henkilökohtaisia tapaamisia ajanvarauksella. 

Tällä hetkellä henkilökohtaisen avun keskuksessa työskentelee palveluvastaava ja yksi palveluohjaaja, sekä oman palvelutuotannon henkilökohtaisia avustajia. Henkilökohtaisen avun keskukseen tarvitaan toinen palveluohjaajan virka, jotta toimintaa voidaan laajentaa Jyväskylän alueelta koko hyvinvointialueelle. Henkilöstömenot on huomioitu käyttösuunnitelmassa. 

Vaikuttamistoimielinten jäsenten nimeäminen 

Aluehallitus täydensi vammaisneuvoston ja nuorisovaltuuston edustajia Keuruun ja Muuramen osalta. Vammaisneuvoston varajäseneksi nimettiin Keuruulta Harri Koivisto. Nuorisovaltuuston jäseneksi nimettiin Ella Saalastin sijaan Iida-Maija Buchtin Muuramesta. 

TAYS Sydänkeskus Oy:n (Sydänsairaala) yhtiökokousedustajaksi Lasse Leppä  

Aluehallitus nimesi TAYS Sydänkeskus Oy:n yhtiökokoukseen 9.3.2023 yhtiökokousedustajaksi konsernipalveluiden toimialajohtaja Lasse Lepän. Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa yhtiön tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä hallituksen jäsenten valinnasta.  

Keski-Suomen hyvinvointialueella on yksi paikka yhtiön hallituksessa. Asian valmistelussa on selvitetty, että johtajaylilääkäri Heikki Miettinen on käytettävissä hallituksen jäseneksi ja hän on antanut suostumuksensa nimeämiseen. 


Esityslista ja pöytäkirja 

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen on julkaistu osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus (suora linkki). Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu.  

Lisätietoja:  

  • aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, p. 050 530 9697 
  • hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet, p. 050 400 0073