Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen kokous 28.5.2024.

Uutinen

Aluehallituksen käsittelyssä itseoikaisu asiavirheen korjaamiseksi 

28.5.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksessa 28.5.2024 käsittelyssä olivat muun muassa itseoikaisu asiavirheen korjaamiseksi, yhteistoimintaneuvottelujen päättäminen ja sosiaalihuollon johtajan valinta. 

Aluehallitus päätti poistaa 7.11.2023 § 340 ja 20.2.2024 § 63 päätöksensä menettelyvirheen vuoksi (7.11.2023 sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyön käynnistäminen ja 20.2.2024 lausuntovaiheen käynnistäminen). Aluehallitus päätti palveluverkkotyön käynnistämisestä uudelleen esteettömällä kokoonpanolla ja totesi palveluverkkotyön lausuntoajan käynnistymisen ja järjestämisen. 

Taustaa 

Itä-Suomen hallinto-oikeus on 3.5.2024 antamallaan ratkaisulla kumonnut Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston 22.6.2023 tekemän päätöksen koskien palvelustrategiaa ja -verkkoa. Itä-Suomen hallinto-oikeus on päätöksessä tulkinnut, että muun muassa kunnan- ja kaupunginhallituksen jäsenet ja varajäsenet ovat esteellisiä päättämään palveluverkosta hyvinvointialueella aluevaltuustoa alemmissa toimielimissä. Myös henkilön hallintolain mukaisen läheisen jäsenyys tai varajäsenyys kunnan- tai kaupunginhallituksessa voi aiheuttaa henkilön esteellisyyden.  

Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisu vaikutti myös Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkkotyön käsittelyyn. Hallinto-oikeuden esteellisyystulkinnan perusteella Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksissa on ollut paikalla esteellisiä päättäjiä. Tästä syystä aluehallituksen poisti ja käsitteli uudelleen aikaisemmin tekemänsä päätökset palveluverkkotyöhön liittyen.  

Puheenjohtajana toimi tämän asiakohdan osalta Mauno Vanhala.  

Yhteistoimintaneuvottelujen päättäminen 

Aluehallitus merkitsi 15.3.–20.5.2024 käytyjen yhteistoimintaneuvottelujen tuloksen tiedokseen ja totesi, että neuvottelutuloksen edellyttämien toimenpiteiden mukaiset päätökset tehdään viranhaltijapäätöksinä hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisesti.  

Yhteistoimintaneuvottelut koskettivat noin 700 työntekijää ja ne käytiin liittyen hyvinvointialueen johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen uudistamiseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkouudistukseen. Aluehallitus sai tiedoksi henkilöstöjärjestöjen eriävät mielipiteet.   

Erikoissairaanhoidon asiakasmaksujen laskutusta koskeva liikkeenluovutus 

Aluehallitus päätti hyväksyä Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Monetra Keski-Suomi Oy:n välisen liikkeenluovutussopimuksen, jossa erikoissairaanhoidon potilastietojärjestelmässä tapahtuva asiakasmaksulaskutus siirretään hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi 1.9.2024 alkaen. Siirron tarkoituksena on keskittää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon asiakas- ja potilastietojärjestelmissä tapahtuva laskutuskokonaisuus hyvinvointialueelle ja sillä tavoitellaan laskutusprosessien tehokkaampaa yhtenäistämistä sekä selkeämpää tehtävänjakoa.   

Uuden vammaispalvelulain mukaiset uudet palvelut ja niiden järjestäminen 1.1.2025 alkaen 

Aluehallitus hyväksyi vammaispalveluiden uusien palveluiden palvelukuvaukset ja järjestämisen tavan 1.1.2025 alkaen. Uuden lain mukaiset palvelut ovat valmennus, erityisen osallisuuden tuki, tuettu päätöksenteko ja vaativa moniammatillinen tuki.  

Asiaa on käsitelty toukokuussa hyvinvointialueen vammaisneuvostossa, työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnassa ja lasten, nuorten ja perheiden lautakunnassa ennen aluehallituksen käsittelyä. Kaikki toimielimet esittivät asian etenemistä eteenpäin päätöksenteossa. Vammaisneuvosto nosti esille näkemyksen, että uudet palvelut vievät palveluja myönteiseen suuntaan ja vahvistavat vammaisille tarjottavia palveluita. Lisäksi vammaisneuvosto kiinnitti huomiota siihen, että uusista palveluista tulee tiedottaa laajasti. 

Aluehallitus hyväksyi lisäksi hyvinvointialueen vammaisneuvostoon Muuramen kunnan varajäseneksi Hannu Tyrväisen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Muuramen kunnan vammaisneuvoston edustajalla ei ole ollut nimettynä varajäsentä. 

Sosiaalihuollon johtajan valinta 

Aluehallitus päätti valita sosiaalihuollon johtajan virkaan Marena Paahdon. Hän on hakijayhteenvedon, haastattelun ja kokonaisarvion perusteella virkaan ansioitunein ja sopivin hakija. Aluehallitus päätti, että tehtävän koeaika on 6 kuukautta, valitun professiovastaavan kokonaispalkka on 10 235 euroa kuukaudessa ja, että virkaan valinta on ehdollinen, kunnes valitun terveydentilaa koskeva selvitys on toimitettu. 

Virkojen perustaminen 

Aluehallitus päätti perustaa seuraavat virat. 

Laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskuksen vastuualue: 
 
1) ylilääkärin virka 1.8.2024 alkaen toistaiseksi 
2) palveluvastaavan virka 1.8.2024 alkaen toistaiseksi 
3) sosiaalityöntekijän virka 1.8.2024 alkaen toistaiseksi 
4) terveyskeskuslääkärin virka 1.8.2024 alkaen toistaiseksi 

 
Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden vastuualue: 
5) palveluvastaavan virka 1.8.2024 alkaen toistaiseksi 
6) sosiaaliohjaajan määräaikainen virka ajalle 1.7.2024-30.6.2025 
7) neljä erityissosiaaliohjaajan virkaa määräaikaisena ajalle 1.7.2024 – 30.6.2025 

Virkojen perustamisien kautta hyvinvointialue vastaa Jämsän terveyden liikkeen luovutuksen kautta tuleviin henkilöstötarpeisiin. Lisäksi virat turvaavat lasten suojelun asiakkaille moniammatillisen ammattilaisten tiimin sekä korvaavat puuttuvia sosiaalityöntekijäresursseja.  Erityissosiaaliohjaajien avulla voidaan kartoittaa asiakkaiden tilanteita ja turvata oikea-aikaisia palvelun aloituksia.  

Potilasasiamiehen ja sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2023 

Aluehallitus merkitsi potilasasiamiehen ja sosiaaliasiamiehen selvityksen vuodelta 2023 sekä yksilöasiainjaoston lausunnon tiedoksi ja välittää sen tiedoksi aluevaltuustolle. Potilasasiamiehelle tulevien yhteydenottojen määrä lisääntyi hyvinvointialueen toiminnan alkaessa. Sosiaaliasiamiehen näkökulmasta ensimmäinen toimintavuosi on sujunut ennakoitua paremmin: muutoksenhaku on vähentynyt ja päätösten itseoikaisu on toiminut.  Merkittävä osa yhteydenotoista liittyy asiakkaan kohtaamiseen.  

Asiaa valmistellut yksilöasiainjaosto kiinnitti lausunnossaan huomioita muun muassa perheoikeudellisia palveluita koskevien yhteydenottojen vähentymiseen maakunnallisen toimintamallin myötä. Myös lastensuojelua koskevien yhteydenottojen määrä oli vähentynyt mutta aikuissosiaalityön osalta kasvanut. Jaosto kiinnitti huomiota tarpeeseen kirjata oppilashuoltoa koskevat yhteydenotot jatkossa omana vastuualueenaan.  

Aluehallituksen ja -valtuuston asiakirjoista annettavien otteiden ja jäljennösten oikeaksi todentaminen 

Aluehallitus määräsi, että aluehallituksen pöytäkirjanotteen voi pöytäkirjanpitäjän lisäksi allekirjoittaa konsernipalveluiden hallintopalvelupäällikkö, hallinnon asiantuntija ja hallintosihteeri ja, että aluehallituksen asiakirjoista annettavat otteet ja jäljennökset voi pöytäkirjanpitäjän lisäksi todistaa oikeaksi konsernipalveluiden hallintopalvelupäällikkö, hallinnon asiantuntija ja hallintosihteeri. 

Samaa muutosta aluehallitus esittää myös aluevaltuustolle hyväksyttäväksi. 

Valtuustoaloitteet 

Aluehallitus antoi aluevaltuutettu Eetu Tuovilan valtuustoaloitteeseen annettavan valtuustoaloitteen erityisavustaja Erkki Nikkilän ja palvelujohtaja Nina Peräsen valmisteltavaksi.  Aloite koski lasten ja nuorten suojelemisesta seksuaaliselta rajattomuudelta ja sodomiaan groomaamiselta. 

Esityslista ja pöytäkirja 

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus. Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu hyvinvointialueen verkkosivuilla.  

Lisätietoja: 

  • Maria Kaisa Aula, aluehallituksen puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 530 9697, mariakaisa.aula(at)hyvaks.fi  
  • kokouksen puheenjohtajana Itseoikaisu asiavirheen korjaamisen takia -asiakohdassa toimi Mauno Vanhala (aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aulan, 2. varapuheenjohtaja Lotta Aholan ja 3. varapuheenjohtaja Mervi Hovikosken jäävättyä itsensä asian käsittelystä), p. 040 359 2137, mauno.vanhala(at)hyvaks.fi 
  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi