Hyppää pääsisältöön
Puhelin kädessä.

Uutinen

Alaselkäkipupotilaan omahoitoa vahvistetaan Keski-Suomen hyvinvointialueella

10.3.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueella aloitetaan akuutin alaselkäkipupotilaan hoidon tueksi kehitetty digihoitopolun pilotointi.

Digihoitopolun kokeilu alkaa maaliskuussa terveysasemien fysioterapiassa Jyväskylässä, Laukaassa ja Keuruulla sekä Keski-Suomen digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa Omaks:ssa.

Pilotin tarkoituksena on arvioida, miten digitaalinen hoitopolku soveltuu alaselkäkipupotilaan omahoidon tueksi ja miten sitä voidaan kehittää palautteen perusteella. Fysioterapeutti arvioi digihoitopolun soveltuvuuden potilaalle, jonka jälkeen potilas saa polun käyttöönsä.

Digihoitopolku on helppokäyttöinen ja toimii mobiilisovelluksella. Digihoitopolun kautta potilas saa kattavasti perustietoa alaselkäkivusta, sen taustoista, omahoito-ohjeita sekä mahdollisuuden lähettää viestejä fysioterapeutille. Potilas voi myös täyttää kyselyitä, joiden avulla ammattilainen seuraa toipumista.

– Alaselkäkipujen ilmaantuessa ei tule jäädä paikalleen, sillä se saattaa hidastaa toipumista. Tärkeintä hoitoa on palata tavallisiin arjen tekemisiin ja työhön mahdollisimman nopeasti. Digihoitopolku on rakennettu nykyisten hoitosuositusten pohjalle ja se tarjoaa nykyaikaisen omahoidon tuen potilaalle ja myös uuden työkalun alaselkäkipupotilaiden hoitoon ammattilaiselle, kertovat Keski-Suomen hyvinvointialueen fysioterapeutit Olli Rautiainen ja Teemu Elomaa.

Alaselkäkipupotilaan digihoitopolkua kehitetään Keski-Suomen hyvinvointialueen Kestävän kasvun ohjelmassa, joka edistää asiakkaiden hoitoon pääsyä muun muassa digitaalisten palveluiden avulla.

Pilotin tavoitteina on:

  • Tukea ja vahvistaa alaselkäkivun omahoitoon sitoutumista
  • Sujuvoittaa potilaan hoitopolkua kaikissa sen vaiheissa:
    • Nykyaikainen tapa välittää tietoa ja omahoito-ohjeita
    • Asiakas saa fysioterapian ajanvarausten tiedot ja ohjeet sovellukseen​
    • Viestintämahdollisuus asiakkaan ja ammattilaisen välillä
    • Asiakkaan toipumisen seuranta sähköisillä kyselyillä
  • Yhtenäistää alaselkäkipupotilaan hoidonohjauksen toimintamalleja Keski-Suomen hyvinvointialueen fysioterapiapalveluissa.

Lisätietoja:

  • Teemu Elomaa, fysioterapeutti, fysioterapian kliininen asiantuntija, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 0142 691 919, teemu.elomaa(at)hyvaks.fi