Hyppää pääsisältöön
Image

 

Tämä sivu on osa alaraaja-amputoidun hoitoketjua.

Kaaviossa kuvataan alaraaja-amputoidun hoitoa, kuntoutusta ja hoidon porrastusta alaraaja-amputaation jälkeen.

Sairaala Nova, amputaatio ja leikkauksen jälkeinen hoito

Amputaatio ja leikkauksen jälkeinen hoito tapahtuu Sairaala Novassa. Heti leikkauksen jälkeen hoidossa huomioidaan hyvä kivunhoito ja haavanhoito. Hyvään kivun ja haavan hoitoon liittyy tyngän sidonta ja tyngän sitoo leikkauksen jälkeen hoitaja. Leikkauksen jälkeen vuodeosastolla harjoitellaan turvallisia siirtymisiä fysioterapeutin avustuksella. Alkuarvio proteesin käytön edellytyksestä pyritään tekemään heti amputaation jälkeen fysiatrin toimesta.

Jatkohoito ja kuntoutus terveysaseman vuodeosastolla

Jatkohoito ja kuntoutus tapahtuu terveysaseman vuodeosastolla johon potilas siirretään heti tilanteen salliessa. Vuodeosastolla jatketaan laadukasta kivun ja haavanhoitoa. Tyngän sidontaan jatketaan ammattilaisten toimesta ja tyngän sidontaa opetetaan potilaan itsetehtäväksi. Hoitotupen käyttö aloitetaan heti kuin mahdollista. Potilaalle järjestetään tarvittavat apuvälineet siirtymisten ja liikkumisen tueksi. Kuntoutusta jatketaan vuodeosastolla ja ja vuodeosastolla laaditaan kuntoutussuunnitelma. Fysioterapeutti tekee arvion proteesin käytön edellytyksiä ennen ensimmäistä proteesipoliklinikan arviokäyntiä.

Amputaatiopotilaan hoito ja kuntoutus vuodeosaston jälkeen

Terveysaseman vuodeosastolta kotiutuksen jälkeen kuntoutus jatkuu fysioterapiassa avokuntoutuksena. Kuntoutuksessa keskitytään nousujohteiseen voima- ja kestävyysharjoitteluun. Proteesinkäyttäjillä harjoitellaan proteesikävelyä ja proteesin käyttöä. Avokuntoutuksessa tehdään apuvälinearvio ja potilaalle järjestetään tarvittavat apuvälineet. Jatkokuntoutustarpeen arviointi ja järjestäminen tapahtuu perustason terveyspalveluiden kautta. Tarvittavat kodinmuutostyöt tehdään vammaispalvelulain mukaisesti.

Protetisaatio ja proteesipotilaiden seuranta

Jos edellytykset proteesin hankinnalle täyttyvät, päätös protetisaatiosta tehdään tyypillisesti noin kuuden viikon kohdalla amputaatiosta proteesipoliklinikan ensikäynnillä. Proteesipoliklinikka on osa Sairaala Novan fysiatrian poliklinikan toimintaa, Ensikäynnin yhteydessä fysiatrian lääkäri tekee maksusitoumuksen palveluntuottajalle ensiproteesin tai vuokraholkin hankintaa varten. Ensikäynnillä huomioidaan myös tynkä- ja kipuongelmat. Proteesin hankinta ja sovitus tapahtuu palveluntuottajien kautta (Respecta tai Össur). Proteesipoliklinikalla seurataan proteesin käyttäjiä yhden vuoden ajan ja seurantakäynnit toteutetaan kahden kuukauden, kuuden kuukauden ja vuoden kohdalla. Seurantakäynneillä arvioidaan mm. tyngän tilannetta, kävelytekniikkaa proteesin kanssa, lisäkuntoutustarvetta ja kylpyproteesin tarvetta.

Proteesipotilaan hoito proteesipoliklinikan yhden vuoden seurannan jälkeen

Proteesipotilaiden hoitovastuu siirtyy yhden vuoden jälkeen perustasolle ja aiempaa vastaavien proteesin uusinnat ja korjaukset toteutetaan perustason terveyspalveluiden kautta (maksusitoumusten tekeminen). Edistyneiden sähköteknisten proteesin arviot ovat keskitetty fysiatrian poliklinikalle.