Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Muki, jossa sydämiä.

Uutinen

Sairaala Novassa otettiin käyttöön Toiveruokalista vajaaravitsemuksen riskipotilaille

31.5.2024

Sairaala Novan erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon osastoilla otettiin 20.5. alkaen käyttöön Toiveruokalista vajaaravitsemuksen riskipotilaille. Toiveruokalista on laadittu ravitsemussuunnittelijan kanssa ja potilaiden toiveet on otettu huomioon

Toiveruoka-annokset ovat yksi ravitsemushoidon tehostamiskeinoista. Tehostettu ruokavalio ja kliinisten täydennysravintovalmisteiden tarjoaminen ovat ensisijaisia tehostamiskeinoja. Toiveruoka-annokset ja ylimääräiset välipalat tukevat näitä keinoja. Toiveruoka-annos on erityisissä tilanteissa tarjottava vaihtoehto, jonka tarpeellisuuden arvioi ja tilauksen tekee hoitohenkilökunta. Potilaat eivät itse tee tilauksia.  

Toiveruokalistan käyttöönotolla pyritään parantamaan hyvinvointialueen aiempaa ruokatilauskäytäntöä. Toiveruokalistaan on koottu tilattavissa olevat toiveruokavaihtoehdot, jotka tarjoavat valmiita vaihtoehtoja hoitohenkilöstön ravitsemushoidon tueksi. Toiveruokalistalta löytyvät ruoka-annoskuvat ovat avuksi, kun potilaan kanssa keskustellaan siitä, mikä hänelle maistuisi.      

Toiveruokalista-käytänne on perua vanhan keskussairaalan ajalta, jolloin vakavasti sairaille potilaille, esimerkiksi syöpä- ja lapsipotilaille, joiden vakavan sairauden myötä ruokahalu on heikentynyt, oli mahdollista tilata heidän toiveidensa mukainen ruoka. 

Lisätietoa: 

Merja Tarasow,  palvelujohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue  
Mervi Kalho, palvelupäällikkö, Keski-Suomen hyvinvointialue