Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Koivunrunko, kaarnaa ja lehdessä oleva oksa

Uutinen

Ikääntyneet, pitkäaikaissairaat, vauvat ja pienet lapset ovat erityisen alttiita helteen haitoille

28.5.2024

Ilmatieteen laitos on antanut osaan maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Keski-Suomen hyvinvointialueelta halutaan muistuttaa, että helteinen sää voi aiheuttaa terveyshaittoja ihan kenelle tahansa.

Suurimmat riskiryhmät helteen haitoille ovat kuitenkin ikääntyneet (yli 65-vuotiaat), pitkäaikaissairauksista kärsivät henkilöt, vauvaikäiset ja pienet lapset. Helteisten päivien aikana myös raskaana olevien, kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilijoiden on tärkeä tiedostaa, että lämpökuormitus lisää helteiden aikana merkitsevästi erilaisia terveysriskejä.

Erityisesti yli 65-vuotiaat ovat herkkiä kuumuuden haittavaikutuksille, koska vanhenemisen myötä elimistön lämmönsäätelykyky laskee ja nestevajauksen riski suurenee. Vauvoilla puolestaan lämmönsäätelykyky on heikommin kehittynyt kuin aikuisilla ja siksi heillä nestevajaus voi helteellä helposti yllättää, toteaa Keski-Suomen hyvinvointialueen alueylilääkäri Ilkka Käsmä.

Myös monet pitkäaikaissairaudet kuten esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt, Alzheimerin ja Parkinsonin tauti, vakavat akuutit sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset lisäävät kuumuudesta aiheutuvaa terveysriskiä.

Riskiryhmiin kuuluville nyrkkisääntönä on, että helteellä kannattaa pysyä pois suorasta auringonpaisteesta. Sen lisäksi on tärkeä kiinnittää huomiota ennen kaikkea sisätilojen viilennykseen, omaan ja läheisten vointiin sekä siihen, että helteillä tulee myös juotua nestettä ja syötyä tarpeeksi. Alkoholin käyttöä on syytä välttää.

Sisätilojen kuumentumista voi ehkäistä suojaamalla auringonpuoleiset ikkunat päivisin sälekaihtimien tai verhojen avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä.

Tunnista lämpösairauden oireet

Kuumuudesta sekä hikoilun seurauksena kehittyvästä neste- tai suolavajauksesta voi aiheutua eriasteisia lämpösairauksia, joiden oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, heikotus, huonovointisuus, päänsärky tai elimistön lämpötilan nousu. Jos lämpösairauden oireet ovat voimakkaita tai eivät hellitä, tai jos perussairauden oireet pahenevat, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Ota yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse omaan terveyskeskukseesi tai soita Päivystysavun puhelinnumeroon 116 117, josta saat tiedon vaativatko oireesi päivystyskäyntiä. Soita vain kiireellisessä hätätilanteessa hätänumeroon 112.

Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta - THL