Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus kokoontui Kivijärvellä 21.5.2024.

Uutinen

Aluehallituksen käsittelyssä vastaukset maan hallituksen lausuntopyyntöihin

21.5.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen kokous pidettiin 21.5.2024 Kivijärven kunnan virastotalon valtuustosalissa aluehallituksen kuntakierroksen yhteydessä.

Vastaukset lausuntopyyntöihin

Aluehallitus päätti hyväksyä hyvinvointialueen vastauksen lausuntopyyntöön, joka koskettaa hallituksen esitystä hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan rahoituksen jälkikäteistarkistukseen lisättäväksi portaittain kasvava hyvinvointialueiden omavastuu. Nämä muutokset kiristäisivät hyvinvointialueen taloutta. Hyvinvointialue ei kannattanut esitystä, vaan muistuttaa että alijäämän kattamisen aikataulu on jo nyt liian tiukka.

Aluehallitus päätti hyväksyä hyvinvointialueen vastauksen lausuntopyyntöön, joka koskettaa hallituksen esitystä hyvinvointialueesta annetun lain ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla annetun lain 2 ja 17 §:n muuttamista. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi ennakollista talouden ohjauksen menettely. Hyvinvointialue muistuttaa, että ennakollisen ohjauksen tavoite on kannatettava. Ohjausmenettely ei kuitenkaan ratkaise hyvinvointialueiden talouden perusongelmaa eli rahoituksen ja hyvinvointialueita koskevan lainsäädännön mukaisten velvoitteiden epätasapainoa.  Arviointimenettelyn edellytyksiä ei tule tiukentaa alueiden tämän hetkisessä rahoitustilanteessa. Hyvinvointialue ehdottaa, että alijäämänkattamisvelvollisuus alkaisi vasta vuodesta 2025, jolloin rahoituksen jälkikäteistarkistus korjaa rahoitusta vastaamaan alueiden kustannustasoantialueen mukaan. Hyvinvointialueen mukaan investointisuunnitelmaa koskevaa hyvinvointialuelain tulisi muuttaa siten, että investointien suunnittelua koskeva sääntely koskisi vain investointeja eikä investointisuunnitelma sisältäisi investointeja vastaavia sopimuksia.

Aluevaltuuston 14.5.2024 päätösten täytäntöönpano

Aluehallitus totesi, että aluevaltuuston 14.5.2024 pidetyssä kokouksessa tehdyt päätökset ovat syntyneet laillisessa järjestyksessä eivätkä mene valtuuston toimivaltaa ulommaksi eivätkä muutoinkaan ole lain tai asetuksen vastaisia. Päätökset päätetään panna täytäntöön.

Ajankohtaiset yhtiöasiat

Aluehallitus merkitsi tiedoksi tulleet yhtiökokouskutsut.

Una Oy on toimittanut hyvinvointialueelle kutsun yhtiökokoukseen 6.6.2024. Aluehallitus on aiemmin nimennyt yhtiökokousedustajaksi konsernipalvelujen toimialajohtaja Lasse Lepän. 

Sansia Oy on toimittanut hyvinvointialueelle kutsun yhtiökokoukseen 29.5.2024. Aluehallitus on aiemmin nimennyt yhtiökokousedustajaksi johtava hankintapäällikkö Miia Paatolan.

Esityslista ja pöytäkirja

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus. Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Lisätietoja:

  • Maria Kaisa Aula, aluehallituksen puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 530 9697, mariakaisa.aula(at)hyvaks.fi
  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi