Hyppää pääsisältöön

Palvelemme pääsiäisenä 29.3.–1.4. viikonloppuaukioloaikojen mukaisesti. Kiireettömissä asioissa voit keskustella sairaanhoitajien kanssa chatissa myös pääsiäisenä joka päivä kello 10–16.

Lue lisää.
Henkilö katsoo kiiltokuvakorttia.

Asiakkaan muistipolun kehittäminen

Tavoitteena oli luoda yhtenäinen ja selkeä toimintamalli muistisairauksien tunnistamisen apuvälineeksi ja asiakkaan ohjaamiseksi muistitutkimuksiin.  

Ikääntyvien määrän kasvaessa myös muistisairaudet lisääntyvät, jonka vuoksi on tärkeää, että muistisairauden kohtaaman asiakkaan palvelupolku, niin sanottu muistipolku on asiakkaan tarpeita vastaava, oikea-aikainen ja toimiva. Muistipolku tarkoittaa asiakkaan hoitopolkua varhaisesta taudin tunnistamisesta, diagnosoinnista aina hoidon ja kuntoutuksen toteuttamiseen elämän loppuun saakka. Tarkoituksena on huomioida muistisairaan ja hänen läheistensä tarpeet sairauden edetessä ja tarjota siihen tukea. Muistipolussa korostuu palveluiden oikea-aikaisuus, jotta sairastuneen omaa toimintakykyä voidaan ylläpitää ja tukea mahdollisimman pitkään.

Asiakkaan näkökulmasta muistipolun yhtenäistäminen tarkoittaa tasalaatuista muistitutkimuksiin pääsyä ja hoidon saantia asuinkunnasta riippumatta. Erityisen tärkeää on helppo tutkimuksiin pääsy vähäisilläkin oireilla, jos itsellä tai läheisillä on huolta muistin muutoksista. Muistisairausdiagnoosin jälkeen asiakkaalle nimetään omatyöntekijä, johon asiakas ja läheinen voivat tarpeen vaatiessa olla yhteydessä, jos voinnissa tai avuntarpeessa tapahtuu muutosta.   

Tavoitteet ja toimenpiteet

Keski-Suomen hyvinvointialueelle siirtyvässä henkilöstössä oli muistisairauksien eteen työtä tekeviä useilla eri ammattitaustoilla, jolloin työnkuvat jonkin verran erosivat toisistaan ja tarjotut palvelut olivat erilaisia. Tarkoituksenamme oli koota Keski-Suomen hyvinvointialueelle muistihoitajaverkosto, sekä yhtenäistää hyvien käytänteiden pohjalta muistipolun toiminta koko hyvinvointialueelle. Aloitimme luomaan yhtenäistä toimintamallia muistisairauksien tunnistamisen apuvälineeksi ja asiakkaan ohjaamiseksi muistitutkimuksiin.  

Valmistelimme geriatrisen osaamiskeskuksen kokonaisuutta ja olemassa olevaa toimintaa kehitettiin tukemaan muistihoitajaverkostoa. Tavoitteenamme oli kehittää kotona asuvien muistiasiakkaiden muistikuntoutuksen kokonaisuutta, kuten päivätoimintaa ja kotiin annettavaa ohjausta ja kuntoutusta hyödyntäen myös yhdistysten ja järjestöjen toimintaa.