Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen kunnat näkyvät kartalla.

Uutinen

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta käsittelee palveluasumisen, päihdepalveluiden ja Huhtasuon avosairaanhoidon kilpailutuksia

30.3.2023

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan esityslistalla 5.4.2023 on peräti kolme kilpailutusasiaa, joista mittavin koskee ikääntyneiden ympärivuorokautista palveluasumista.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen tarkoittaa asumista yhteisöllistä toimintaa tarjoavassa esteettömässä ja turvallisessa hoivakodissa, palvelukodissa tai vastaavassa asumisyksikössä, jossa henkilöllä on hänen tarpeitaan vastaava asunto ja jossa hän saa henkilöstöltä vuorokaudenajasta riippumatta hoitoa ja huolenpitoa myös äkilliseen tarpeeseen.

Ikääntyneiden asumispalveluiden kilpailutuksen arvo noin 200 miljoonaa euroa

Keski-Suomen hyvinvointialueelle siirtyi kaikkiaan 35 sopimusta, jotka koskevat ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen (aiemmalta nimeltä tehostettu palveluasuminen) ostoa. Hankintasopimusten lisäksi siirtyi yksittäisiä asiakkaita koskevia maksusitoumuksia. Sopimuskokonaisuus erilaisine sopimusehtoineen ja vastuunjakotaulukkoineen on haasteellinen hallittava.

Aluehallitus päätti kokouksessaan lokakuussa käynnistää hankintamenettelyn, joka koskee ikääntyneiden asumispalvelujen puitesopimusta. Kilpailutuksen valmistelu alkoi marraskuussa. Uuden puitesopimuksen piti tulla voimaan 1.4.2023 ja korvata hyvinvointialueelle kunnista siirtyneet sopimukset. Kilpailutuksen valmistelu on kuitenkin vaatinut aikaa ennakoitua enemmän. Hankintamenettely on edennyt siten, että markkinatoimijoille järjestettiin vuoropuhelutilaisuus 30.3.2023. Tarjouspyyntö julkaistaan huhtikuussa.

Ikääntyneiden ympärivuorokautisten asumispalveluiden hankinnan ennakoitu arvo on noin 200 miljoonaa euroa 48 kuukauden sopimuskauden mukaan laskettuna. Nykyiset hankintasopimukset voidaan irtisanoa, kun uusi hankintapäätös aikanaan on lainvoimainen. Uusien sopimusten suunnitellaan alkavan aikaisintaan 1.9.2023. Keski-Suomessa ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen palveluja käyttää noin 2500 asukasta, joista 1300 on hyvinvointialueemme oman palvelutuotannon piirissä.  

Huhtasuon avosairaanhoidon palvelujen kilpailuttaminen

Huhtasuon terveysaseman avosairaanhoidon toiminta kilpailutettiin syksyllä 2020. Kilpailutuksen voitti Pihlajalinna Oyj, joka on hoitanut palveluita joulukuusta lähtien. Kilpailutuksessa palveluiden saatavuudelle asetettiin kriteerit, jotka takasivat muun muassa hoitoon pääsyn aikarajat. Hoidon laatuvaateisiin kiinnitettiin huomiota, ja laatuvaateiden toteutumista seurattiin sopimuskaudella. Malli perustui Korpilahden, Tikkakosken ja Säynätsalon avosairaanhoidon kilpailutuksessa käytettyihin kriteereihin. Huhtasuon terveysasemalla on päiväaikaista kiirevastaanottotoimintaa ja ajanvarauksella tapahtuva kiireettömän hoidon toimintaa arkisin kello 8–16.

Pihlajalinna irtisanoi palvelusopimuksen siten, että 3.12.2023 on sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä. Toiminnan jatkosta 4.12.2023 alkaen on tehtävä uusi suunnitelma. Palvelut voidaan ottaa omaksi toiminnaksi tai järjestää uusi kilpailutus ja hankkia ulkoinen palvelutuottaja.

Listalla esitellään nykyisen ostopalvelun luonnetta ja kulurakennetta. Oman toiminnan järjestämisen suurimpana esteenä ovat kasvaneet haasteet työvoiman saatavuudessa. Aiempaan kilpailutukseen verrattuna saatavuus on edelleen heikentynyt. Asian valmistelijat arvioivat, että oma palveluntuotanto Huhtasuolla olisi riskialtista sekä kustannusten että hoidon laadun kannalta. Päätösehdotuksen mukaan aluehallitukselle esitetään kilpailutuksen valmistelun käynnistämistä ja palvelutoiminnan jatkamista nykylaajuudessa.

Päihdepalvelujen kilpailutus tiivistää osaltaan hoidollisen ja sosiaalityön yhteistoimintaa

Päihdehuollon palveluita on Keski-Suomessa järjestetty sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Perusterveydenhuollosta on järjestetty erityisesti matalan kynnyksen päihdepalveluja, joihin kuuluu hoidon tarpeen arvio, vastaanottojen hoitosuhdetyöskentely, ohjaus- ja yhdyspintatyöskentely yhteistyötahojen (esimerkiksi aikuissosiaalityön ja työllisyyspalvelujen) kanssa sekä erilaiset hoidolliset seurannat ja esitietojen keräys lausuntojen laatimista varten. Keski-Suomen sairaanhoitopiirillä ja Sovatek-säätiöllä oli vuoden 2022 loppuun ulottunut sopimus aiemmin sairaanhoitopiirin järjestämisvastuulle kuuluneista avo- ja osastohoidon päihdehuollon erityispalveluista.

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta käsittelee kokouksessaan päihdepalveluiden kilpailutusta ja käy valmistelevan keskustelun asiasta. Strategiajohtaja ehdottaa, että aluehallitukselle esitetään päihdepalvelujen kilpailutuksen  käynnistämistä. Hankinnan kohteena ovat ehdotuksen mukaan osastopalvelut (opioidikorvaushoidon aloitukset/vieroitukset), lääkäripalvelut (diagnostiikan tarkennus ja konsultaatiot), selviämisasema, laitoskuntoutusjaksot sekä mahdollisesti avohoitopalvelut siltä osin, mitä ei voida itse toteuttaa.

Talous ja käyttötaloussuunnitelmat

Talouden ajankohtaisista asioista tulevat esille katsaus ajankohtaiseen taloustilanteeseen, tuottavuusohjelma ja talousarviomuutokset. Lautakunta tutustuu aluehallituksen hyväksymiin käyttötaloussuunnitelmiin, joista keskustellaan tavoitteiden ja talouden painopisteiden arvioinnin ja seurannan näkökulmasta.

Esityslista ja pöytäkirja 

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteesta http://www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat ja suora linkki lautakunnan listaan. Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu.

Lisätietoja:

•    Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan puheenjohtaja Maarit Heikkinen, p. 040 7212639, maarit.heikkinen(at)hyvaks.fi
•    Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan esittelevä viranhaltija