Hyppää pääsisältöön
Nainen äänestyskopin edessä

Äänestä aluevaaleissa

Tammikuussa 2022 tehdään historiaa – oletko valmis äänestämään Suomen  ensimmäisissä aluevaaleissa?

Hyvinvointialueiden perustamisen myötä Suomessa järjestetään upouudet vaalit. Aluevaaleissa valitaan 69 aluevaltuutettua päättämään siitä, miten me keskisuomalaiset saamme jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustoimen palveluita alueellamme. 

Valtuutetut tulevat olemaan tärkeässä roolissa, sillä he tekevät päätöksiä siitä, miten Keski-Suomen hyvinvointialueelle kohdennettu noin miljardin euron rahoitus käytetään palveluidemme järjestämiseen. Valtuutetut päättävät muun muassa siitä, missä Keski-Suomen terveysasemat ja hammashoitolat sijaitsevat (palveluverkko) tai millä edellytyksillä alueemme ikäihmiset saavat kotipalvelua (palveluiden kriteerit).

Aluevaltuutettujen päätöksenteon tulee perustua siihen, että keskisuomalaiset asukkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa ja palvelut järjestetään siten, että ne tukevat jokaisen asukkaamme terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta asuinpaikkakunnasta riippumatta. Päätöksiä ei tehdä siten kuntaperusteisesti, vaan koko Keski-Suomen maakunnan alue ja asukkaiden tarve huomioiden.

Äänestystapa

Keski-Suomen asukkaat äänestävät aluevaaleissa Keski-Suomessa ehdolle lähteneitä henkilöitä. Valinnat tehdään maakunnan sisältä suhteelliseen vaalitapaan perustuvassa ääntenlaskennassa aivan kuten eduskuntavaaleissakin. Kuntakohtaisia paikkoja ei vaaleissa ole, vaan valinnat tehdään koko maakunnan äänet huomioiden.

Vaalien aikataulu

Ensimmäisten aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022.

Keski-Suomen aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022 ja käyttää sen jälkeen hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa.

Jatkossa hyvinvointialueen aluevaalit järjestetään aina kuntavaalien yhteydessä. Seuraavat vaalit tullaan näin ollen käymään jo vuonna 2025.

Muita tärkeitä päivämääriä

  • Pe 5.11.2021 Ennakkoäänestyspaikat julkaistaan verkossa vaalit.fi
  • Ti 14.12.2021 Ehdokashakemusten jättöpäivä
  • To 23.12.2021 Aluevaaliehdokkaiden tiedot verkossa vaalit.fi
  • Joulukuun lopussa alkaa äänioikeusilmoitusten postitus
  • Ke 26.1.2022 Aluevaalilautakunnat vahvistavat aluevaalien tulokset, tulospalvelu.vaalit.fi

Äänestyspaikat

Ennakkoäänestyspaikat löydät vaalit.fi-sivuilta. Valitse ennakkoäänestyspaikaksi joko kotimaa tai ulkomaat ja etsi kuntasi tai oleskelumaasi luettelosta.

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikan saat tietää äänioikeusilmoituksesta. Äänioikeusilmoitukset lähetetään postitse. Jos äänioikeutettu on ilmoittanut vastaanottavansa viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus äänioikeudesta lähetetään Suomi.fi-palveluun.

Mistä äänestän aluevaaleissa ja miksi?

Aluevaaleissa valitaan valtuusto hyvinvointialueille. Valtuusto vastaa vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueella. Sote-uudistuksessa perustettujen hyvinvointialueiden tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat peruspalvelut kaikkialla Suomessa.

Äänelläsi on suora vaikutus toimivaan arkeen. Edustajasi päättävät lähipalveluista ja palveluverkon rakentumisesta, esimerkiksi sosiaali- ja terveysasemien sijoittumisesta ja niissä tarjottavista palveluista sekä koko hyvinvointialueella tasavertaisesta palvelujen saatavuudesta. 

Tutustu ehdokkaisiin

Lisätietoja: